Kamenolom obojio Resavu u žuto, aktivisti kažu ponavlja se godinama

Vesti 25. nov 202114:36 > 15:03 6 komentara
resava žuta despotovac n1
N1

Reka Resava je u Despotvcu, kako kažu meštani, već duže vreme žute boje. Nebojša Milovanović iz Eko udruženja "Moja Resava" za N1 kaže da je reka promenila boju zbog ispuštanja otpada iz obližnjeg kamenoloma, i da se dešava dugi niz godina.

Kamenolom je, objašnjava Milovanović, rekom odvojen od centra Despotovca i stalno koristi loše vremenske prilike da ispusti otpadnu vodu u Resavu koja požuti od te kamene prašine.

„Mulj u kontaktu sa vodom maltene pravi cement, betonira dno, lepi se na škrge riba. Ima riba u gornjem toku gde nije ispušten mulj, ali u donjem ne“, upozorava on.

Vlasnici kamenoloma rekli su za N1 da je do ispuštanja otpada došlo zbog pucanja cevi, ali Milovanović ne veruje u to objašenjenje. Naime, tvrdi da se slični incidenti dešavaju već godinama, „jednom u 15 dana“.

nebojša milovanović eko udruženje moja resava
N1

„Oni stvarno imaju veliki obim proizvodnje, ali morali bi da ulože velika finansijska sredstva u prečišćavanja vode. Najlakše im je da ispuste vodu u reku“, konstatuje sagovornik N1 i dodaje da su kamenolomu već više puta naplaćivani prekršaji po predstavkama ekoloških aktivista, ali da su te kazne niske zbog čega im se isplati da ih „plate i nastave da rade kako hoće“.

Milovanović stoga vidi problem u republičkim organima, ocenjujući da sve što dolazi sa lokala u Beogradu, kako kaže, završi po nekim fiokama.

Pored problema sa zagađenjem Resave, stanovnici Despotovca, zbog kamenoloma imaju problem sa bukom i prašinom. Milovanović ipak ističe da ekološki aktivisti ne žele da se kamenolom zatvori, jer od njega živi 40, 50 porodica, ali se nadaju da može da se pronađe rešenje kako bi i jedni i drugi živeli normalno.

Ceo razgovor pogledajte u emisiji N1 Studio live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare