Kakvu poruku Vučić šalje: Šamar demokratiji ili jeftini politički poeni?

Vesti 03. maj 202119:30 > 19:38 42 komentara

Zakon o istopolnim zajednicama predsednik Aleksandar Vučić neće potpisati. Tako je bar, pre nekoliko dana, rekao u intervjuu za Blic. Javnost zbunjena, aktivisti tvrde da su takve izjave skupljanje političkih poena, a pravnici da je predsednik pokazao da ne razume pravo, iako je, kako sam tvrdi, bio najbolji student Pravnog fakulteta.

Predsednik ne zna šta Skupština planira, ali će Ustav štititi, zbog čega zakon o istopolnim partnerstvima potpisati neće.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, kazao je Vučić.

Povezane vesti:

Niti se menja Porodični zakon, niti Ustav, a istopolna zajednica ne znači brak, tvrdi ministarka za ljudska i manjinska prava. Dodaje i da ako predsednik bude imao dilemu, to znači da je Srbija napravila dobar korak, a Skupština zakon usvojila.

Nema ukaza kojim možete poništiti život. Ne, otkad smo ukinuli smrtnu kaznu. Šta god Srbija bude odlučila, ljudi čije je lično svojstvo da žele da žive u istopolnim zajednicama, živeće u njima“, kazala je ministarka Gordana Čomić.

Nije na Srbiji da odlučuje, već da svim građanima garantuje jednaka prava. Nije ni na predsedniku da Ustav štiti, već da ga poštuje, poručuju u Komitetu pravnika za ljudska prava.

„Tačno je da se u Ustavu nigde ne spominje istopolna zajednica. Međutim, ono što treba znati jeste da ne postoji zabrana regulisanja ovakve zajednice, tim pre što Ustav reguliše zabranjuje diskriminaciju i po pitanju seksulane orijentacije. Dakle, Ustav ne može biti prepreka“, rekla je Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudksa prava.

Predsednik bi to trebalo i da zna, imajući u vidu da je pravnik i da se više puta hvalio da je jedan od najboljih studenata, podsećaju stručnjaci. Hvalilo ga je dekan Pravnog fakulteta Simo Avramović, a hvalili su ga i stranački saborci.

„Iz uvoda u pravo dobio je 10, iz opšte sociologije dobio je 10, iz ustavnog prava dobio je 10“, rekao je tada naprednjak Aleksandar Martinović.

Predsednik ili ima rupe u znanju ili skuplja jeftine političke poene, smatraju nevladine organizacije koje su mesecima radile na ovom zakonu.

„Trudimo se da ne upadamo u zamku da mi predsedniku objašnjavamo da je zakon u skladu sa Ustavom Srbije. Ja sam siguran da je predsednik upoznat sa time, a ako nije da će mu ministarka Čomić i predsednica Vlade to objasniti“, smatra Stefan Šparavalo iz Organizacije „Da se zna“.

Predsedniku ne bi trebalo ni objašnjavati da je međunarodna obaveza Srbije da pravno reguliše istopolne zajednice. Evropski sud za ljudska prava 2015. godine presudio je da države moraju da urede prava istopolnih partnera jer u suprotnom krše Evropsku konvencija o ljudskim pravima. Ako država to ne želi, zašto smo sve ovo radili prethodnih meseci, pitaju aktivisti.

„Sada kada smo došli pred veliko finale, kada očekujemo svakog četvrtka da će Vlada usvojiti zakon i da će ga poslati Skupštini, nama dođe ovaj šamar. Jer to je šamar, šamar demokratiji, šamar meni kao građaninu i svim drugim LGBT ljudima“, kaže Marko Mihailović iz Belgrade Pride-a.

Bio bi to šamar i za državu koja ima gej predsednicu Vlade, ali i za više od polovine građana Srbije koji smatraju da je došlo vreme da istopolni parovi dobiju svoja prava. Jer osobe istog pola već žive zajedno, sa zakonom ili bez njega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare