Kakvu poruku šalje presuda KRIK-u? Za Bodrožića je to opasan presedan

Vesti 05. nov 202219:19 11 komentara

Viši sud u Beogradu osudio je KRIK zbog izveštavanja sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke. U izveštaju sa suđenja iz 2021. godine se pominje i ministar policije - Bratislav Gašić, kao neko za koga kriminalci kažu da je kod "Jotke na kazanu". Gašić je KRIK tužio, navodeći u tužbi da tu tvrdnju iznose novinari, a ne kriminalci, kažu u KRIK-u. Za povredu ugleda i časti Gašić je tražio pola miliona dinara. Iz KRIK-a poručuju da će se žaliti, a iz Koalicije za slobodu medija da ovakve presude zadiru u suštinsku ulogu medija.

Da će na adresu istraživačke redakcije KRIK iz Višeg suda biti upućena presuda koja kaže „krivi su“, uredniku KRIK-a postalo je jasno već tokom suđenja, iako je na početku delovalo da dokazi idu njima u korist. Međutim:

„Kasnije smo videli da je i sama sutkinja prihvatila taj koncept koji su Gašić i njegovi advokati nametnuli, a oni su krenuli nama da sude za to što su ti kriminalci u prisluškivanim razgovorima rekli“, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

POVEZANE VESTI:

Kako je to preneo KRIK, proverljivo je jednostavnim čitanjem spornog teksta. U njemu stoji da je rečenicu kako je „Gašić kod Jotke na kazanu“ izgovorio član kriminalne grupe Zorana Jotića Jotke, da je taj razgovor prisluškivala policija i da je sve to pušteno tokom suđenja koje je javno. Novinari su Gašića pre objavljivanja teksta pozivali da objasni ima li veze sa tim ljudima, a to je hteo da ga pita i Dojčinović na suđenju KRIK-u, ali mu to, kaže, nije bilo dozvoljeno.

„Pošto se Gašićeva cela odbrana svodila na to da su ti kriminalci uhapšeni, a ja sam na čelu BIA i samim tim ja sam nevin, ja sam kao predstavnik borbe protiv kriminala“, dodao je Dojčinović.

Prenošenjem reči sa suđenja koje je javno, KRIK nije prekršio Zakon o javnom informisanju, naglašava Koalicija za slobodu medija. Upozorava da će ovakve tužbe učiniti nemogućim izveštavanja sa suđenja.

„Pominjanje državnih službenika, nosilaca državnih funkcija u bilo kom sudskom procesu prošlo bi bilo koji test javnog interesa kao nešto o čemu građani imaju pravo da znaju“, navode iz Koalicije.

„Ovo je opasan presedan koji govori da će sada u potpunosti i sudovi biti zloupotrebljeni u progonu novinara koji kritički pišu o vlasti. To je opasnost za sve nas, podseća mnogo na 1999. godinu kada je Miloševićev režim preko sudova u eskpresnim suđenjima osuđivao redakcije, u to doba nepodobne“, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Ovaj slučaj pokazatelj je da naprednjaci ne prezaju od zloupotreba suda, dodaje prvi čovek NUNS-a. O tome će, kaže, obavestiti i međunarodne organizacije, a na novinarima u Srbiji je, misli on, da sada zbiju redove i solidarišu se sa Krikom prenošenjem teksta, što je učinio i N1.

„Da na neki način gurnemo u taj kazan i tog ministra Gašića, koji je zaista prevršio sve mere i koji zloupotrebljava državu da bi isterao neki svoj kapric“, smatra Bodrožić.

KRIK će se na ovu presudu Višeg suda žaliti, jer misle da je sutkinja jednostavno pogrešila. Namerno ili ne, ne bi da nagađaju. To će posle njihove žalbe biti posao za Apelacioni sud.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare