Kako Srbi iz Obrovca vide “Oluju“ posle 26 godina

Vesti 04. avg 202117:02 > 17:0620 komentara
Izvor: N1 Beograd

Kad je narod u pitanju, niko od rata nije profitirao, rekao je za N1 jedan od meštana sela kod Obrovca, s kojim smo pričali na 26. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" koja je označila kraj nekadašnje Republike Srpske Krajine.

U mestu Obrovac, u kojem su Srbi pre “Oluje” bili većinsko stanovništvo, danas živi tek nešto više od hiljadu duša. I nakon više od četvrt veka vide se tragovi rata na kućama, lokalima, mestima na kojima su nekada živeli i Srbi i Hrvati.

Izvor: N1 Beograd
Izvor: N1 Beograd
Izvor: N1 Beograd
Izvor: N1 Beograd
Izvor: N1 Beograd

U okolnim selima tek poneki stanovnik, uglavnom starije životne dobi. Mahom oni koji posle rata nisu imali gde do u svoje kuće, u kojima su proveli čitav život. Oni s kojima smo razgovarali kažu da dosad nisu imali probleme i da žive u miru.

Broj Srba sveo se na trećinu u odnosu na 1991.

U Hrvatskoj je, prema popisu iz 1991. godine, bilo nešto više od 580.000 građana srpske nacionalnosti, koji su u ukupnom broju stanovnika učestvovali sa 12,2 odsto. Dvadeset godina kasnije u Hrvatskoj je živelo oko 180.000 Srba.

Desetak godina nakon akcije “Oluja”, u kojoj je oko 250.000 Srba izbeglo iz Hrvatske, deo njih zatražio je i dobio pravo na obnovu zapaljenih ili srušenih kuća.

“Niko me nije dirao, svako živi svoj život. Ružno bi bilo nešto loše reći”, rekla nam je jedna baka koja u Biovičinom selu živi već dvadeset godina.

I u ostalim selima zatekli smo sličnu sliku, prolazeći oronulim seoskim putevima zapazili smo tek po koju obnovljenu kuću.

N1 Beograd

Škole su prazne u većini obrovačkih sela, a u nekim školskim zgradama, umesto đaka, sada se mogu videti krave ili ovce, jer oni koji su se vratili iz izbeglištva uglavnom žive od stočarstva.

Tokom leta je nešto življe jer bar na kratko u svoj zavičaj dođu i mlađi, pa ne deluje tako napušteno. Sve dok kuće ponovo ne ostanu prazne, a sela opuste.

Komentari

Vaš komentar