Kako se Srbija priprema za novu blokadu – poruke mira, pozivi i pretnje

Vesti 03. dec. 202119:0886 komentara
Podeli:

Kako se Srbija priprema za blokadu, nedelju dana od prvog zastoja na putevima? Za subotu je najavljena nova i nešto duža blokada saobraćajnica. Učešće najavljuje sve veći broj građana, organizacija, ali i političkih partija. Organizatori smatraju da će bezbednost učesnika zavisiti od masovnosti skupa. S druge strane stižu pozivi na kontra-okupljanja, ali i akcije ometanja i obeležavanja učesnika protesta.

Nezadovoljstvo ključa, razvija se strategija nenasilne blokade puteva bez razbijenih glava, a šta rade oni u čijim je rukama vlast? Predsednik kaže – neće se povinovati ulici i teroru manjine, iako je zahtev da ne potpiše ukaz i zaustavi štetne zakone, prema mišljenju nezadovoljnh građana. Predsednica Vlade, posle izjava o čistom „fašizmu“, „spušta loptu“, ali uz pominjanje terora.

Povezane vesti

„Mi apelujemo na mir, mi apelujemo da ljudi budu tolerantni, da budu strpljivi, da nekako većina ipak dozvoli u ovom trenutku manjini da je teroriše, zato što je navažnije da mi imamo mir, da čuvamo stabilnost, i da Srbija nastavi da raste, da jača i da se razvija“, rekla je Brnabić.

MUP se ne oglašava, baš kao ni prošle subote do sat pred blokadu puteva, ali zato policija izgleda ima posla sa pojedincima koji su na društvenim mrežama pozvali na okupljanja. Milorad Petrović sa Uba svedoči za portal Nova.rs da mu je nakon poziva na ekološki protest dva dana kasnije policija zakucala na vrata.

„Juče mi je deset policajaca u uniformama, a i u civilu upalo u stan sa sudskim nalogom, pod sumnjom da se bavim prodajom oružja i opojnih sredstava. Da nije tužno bilo bi presmešno, kakva parodija. Ja nemam nikakve veze sa tim, to je jasno“, priča on.

Vučićevi stranački sledbenici, već viđeno, žude za kontraprotestima.

„A šta mi koji hoćemo Rio Tinto, evo ja hoću Rio Tinto! I hoću protest zato što vi ometate da dođe Rio Tinto, hoćemo protest protiv vas“, rekao je poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Neko je, pak, uzeo stvar u svoje ruke i suprotstaviće se građanima u blokadama. Izvesno udruženje građanki „Lila revolucija“, kome nismo ušli u trag, a koje se pismom obratilo medijima, ne i televiziji N1, poziva žene da obuku ljubičasto i ponesu kantice sa istom bojom i obeležavaju automobile koji učestvuju u blokadama.

„Naoružajte se osmehom, strpljenjem i lila farbom! Tufnicama protiv bahatih batinaša i onih koji blokiraju puteve!“, navode.

I dok će se Lila revolucija latiti četki, za razliku od momaka iz Šapca koji su prošle subote na protest poneli letve i motke, stranka Zajedno za Srbiju i Otvorena građanska platforma Akcija pozivaju one koji izađu na ulice da ne nasedaju na provokacije i da mirno podignu glas protiv odluka čija je cena visoka. Organizatori apeluju na policiju da sarađuje i ne upotrebljava silu protiv svojih građana, a novinarska udruženja od policije traže da zaštiti novinare koji izveštavau sa protesta.

Komentari

Vaš komentar