Kako PM čestice utiču na zdravlje i kada treba provetravati prostorije

Vesti 24. okt 202217:51 4 komentara

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević savetovala je da, kod aerozagađenja, prostorije treba provetravati u gluvo doba noći, a ne ujutru, jer tada sve čestice padnu jako nisko. "Prečišćivači vazduha moraju biti kvalitetni, sa hepa filterima 1 i 2. Nemojte da se obazirete što vam neko nudi jako dobar, a jeftin prečišćivač, dobar prečišćivač ne može biti jeftin", kaže.

Visok nivo PM čestica znači, kaže reporter N1, da građani u brojnim mestima u Srbiji udišu opasne smeše dima, čađi i teških metala, te da je zbog aerozagađenja neslavna statistika što se tiče smrtnosti.

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević objasnila je da su PM čestice najsitnije čestice, manje od 10 ili 2,5 mm.

Pročitajte još

„One su najgore, jer dolaze do najsitnijih delova pluća, mogu da oštete te delove, ali istovremeno prelaze u krv, mogu da dovedu do oštećenja srca, mozga… Sumpor dioksid i azot oksid, koji sa vlagom čine opasne kiseline, kao što su azotna i sumporna kiselina, i one mogu da izazovu momentalno suzenje očiju, kašalj… Ove čestive su opasne, jer se izlaganjem njima dolazi u opasnost da se dobiju teške bolesti, za razvoj hronične opstruktivne bolesti pluća, infarkta miokarda, Alchajmerove bolesti, šlogova…“, kaže ona.

To ne znači, objašnjava, da ćete sada izaći napolje i srušiti se.

Kaže da, pojedinačno, građani ne mogu mnogo da učine da se zaštite.

„Jedan od faktora koji možemo pratiti je procenat zagađenja. Jedino što može da spreči kontakt su nano maske, koje imaju posebne ventile koji onemogućavaju česticama koje su manje od 2,5 mm da uđu do naših pluća“, objašnjava ona.

Savetovala je da kod aerozagađenja ne treba vetriti ujutru.

„Jer tada sve čestice padnu jako nisko. Treba provetravati u gluvo doba noći. Prečišćivači vazduha moraju biti kvalitetni, sa hepa filterima 1 i 2. Nemojte da se obazirete što vam neko nudi jako dobar, a jeftin prečišćivač, dobar prečišćivač ne može biti jeftin“, kaže.

Savetuje i da ranjive grupe naročito izbegavaju boravak na otvorenom, ako nije neophodno.

„Ne treba džogirati i brzo hodati, jer onda unosite veću količinu vazduha“, kaže ona.

Ranije su, dodaje, bar planine bile pošteđene toga.

„A sada nažalost može da dođe do promene sastava vazduha, zbog gradnje. Dosta je drveća posečeno, u Beogradu takođe“, kaže ona.

Ističe da, nažalost, možemo samo čekati košavu, jer će onda taj talas aerozagađenja da ode negde drugde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare