Kako je reagovao Lečić kad je Štajnfeld prvi put progovorila o silovanju

Vesti 22. mar 202119:30 > 19:5516 komentara

Glumica Danijela Štajnfeld otkrila je Višem javnom tužilaštvu da je osoba koja ju je silovala - glumac i predsednik pokreta Demokrate Srbije Branislav Lečić. U Tužilaštvu potvrđuju da je Štajnfeldova otkrila identitet osobe, koju optužuje kao B. L, i da su sada u toku provere. Branislav Lečić u pisanoj izjavi poručuje da poštuje zakon i da je spreman da odgovara, ali da je u pitanju, kako je objasnio, najgnusnija laž. Portal Insajder objavio je audio snimak razgovora Štajnfeldove i Lečića koji je kao dokaz dostavljen Tužilaštvu.

„Nisam htela da budem s tobom nasamo usred noći, na mestu koje ne znam, od tad sam se osetila ugroženo“ – objašnjavajući ove reči, Štajnfeldova za Insajder kaže da je Lečića pozvala nekoliko godina posle silovanja i da je taj poziv koji je snimila, bio, kako je objasnila, deo procesa njenog izlečenja od traume koju je preživela.

Povezano:

Veoma moćan čovek iz domaće filmske industrije – osim ovih reči, u ranijem iskazu datom pred tužiocem, glumica nije iznela bilo kakav detalj koji bi ukazao na potencijalnog počinioca. A pre nekoliko dana Štajnfeldova se odazvala pozivu tužilaštva da bi dopunila svoj prethodni iskaz – navela je da ju je Branislav Lečić napastvovao pre nekoliko godina dok je s njim radila na jednom projektu. On je prvo za pojedine medije rekao da je tema osetljiva, optužba ozbiljna i da ne može površno da je komentariše, dok ne dobije zvaničnu informaciju. Kasnije se Lečić oglasio pisanom izjavom u kojoj je negirao optužbu o silovanju Štajnfeldove.

„Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države, i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovaram u Tužilaštvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje“, naveo je Lečić.

„Većina nas koji smo bili silovani ili seksualno zlostavljani smo bili napadnuti od nekoga iz naše okoline, nekoga koga znamo, koga možda poštujemo, za koga nam je stalo i najvažnije – kome verujemo. Filmska i pozorišna branša u Srbiji je jako mala, mi se svi znamo i poznajemo i družimo i to pitanje šta sam ja radila pored nekoga ko je meni blizak i sa kim ja radim,  implicira da sam ja mogla nešto da uradim ili da sam ja nekako napravila situaciju da se taj zločin desi“ – tako je početkom septembra iz Njujorka za N1 govorila Danijela Štajnfeld.

Glumica je ispričala da je bila silovana kada je imala 21 godinu, zbog čega se, kako je govorila, i preselila u Ameriku, gde je snimila dokumetarac „Hold me right“, koji, kako je objasnila, govori o posledicama i uzrocima ćutanja u vezi sa zlostavljanjem.

Inače, kada je Štajnfeldova prvi put progovorila o silovanju, podršku joj je, među brojnim kolegama, pružio i sada optuženi, rečima da stvar mora biti dokazana i da treba da se pokrene sudski proces. „Sve što je doživela mlada koleginica je nedostojno i spada pod neku vrstu mobinga“, zaključio je tada Lečić.

Tužilaštvo treba da donese odluku kako će posle otkrivanja identiteta dalje postupati, a očekuje se da će Lečić biti pozvan da se izjasni povodom prijave glumice.

Komentari

Vaš komentar