Kako je kraljica Elizabeta iznenadila ambasadora Srbije u Londonu

Vesti 09. sep 202213:36 10 komentara
kraljica elizabeta
Leon Neal/Pool via REUTERS/File Photo

Bivši ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević izjavio je za N1 da je pitanje koliko će naslednici britanske kraljice Elizabete Druge biti u stanju da nastave rezultat koji je ona napravila u 70 godina svoje vladavine, tokom kojih je stalno uspevala da prilagođava monarhiju vremenu i promenama sa kojima se suočava.

Pribićević je, gostujući u emisiji N1 Studio Live, podsetio da se u posleratnoj Britaniji, a posebno 70-ih godina prošlog veka, povela debata o ukidanju monarhije, ali da je kraljica uspela da premosti taj problem tako što je od monarhije napravila najveći britanski brend u svetu.

POVEZANE VESTI:

Dodao je da se tokom karijere sastajao sa „najvećim ženama našeg vremena“ poput Angele Merkel ili Margaret Tačer, ali da je kraljica ostavila najveći utisak na njega.

„Kraljica je vrlo posebna po svojoj harizmi, po onome kakav utisak ostavlja. Recimo na jednom prijemu u Londonu – kurtoazani prijemu su kurtoazni, ona ima te tzv. šaptače i oni kažu: ‘Ovaj je iz Pakistana’ i ovaj u sekundi joj kaže pet bulletpointsa za Pakistan – ali ja sam je sreo kad je bila sama sa ađutantom, i ja kažem, predstavim se, ambasador Srbije, ona kaže: ‘Vi ste imali ovih dana poplave?’ Ja kažem: ‘Pa, otkud vi to znate?’ A, ona kaže: ‘Ja sve pratim, ja sve čitam’. Ona je to tako ubeljivo rekla, sa jednom oštrinom, sa svežinom“, prisetio se Pribićević.

Kada je kraljici predavao akreditive, najviše mu je, kako je rekao, pričala o svojim susretima sa Titom, odnosno poseti bivšeg jugoslovenskog lidera Londonu 1952. godine i njenoj poseti Beogradu 1972.

„Detalji o kojima je pričala, kao da se juče desilo“, rekao je Pribićević.

Dodao je i da je kralj Čarls Treći prijatan i zanimljiv čovek, ali da nema harizmu svoje majke. Ipak, veruje da princ Vilijem, koji je sledeći u redu za britanski tron, i njegova supruga Kejt mogu da nastave da grade monarhiju kao brend.

„Kejt je ostavila izvanredan utisak na mene, više puta sam s njom razgovarao i stekao utisak i harizme, i osećaja odgovornosti – svestan si da je tvoja uloga da pomogneš drugima. E, to je velika stvar“, mišljenja je bivši ambasador Srbije u Londonu.

Podsetimo, kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 96. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija.

Njen sin Čarls Treći postao je novi kralj.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare