Kako je gradonačelnikova nadogradnja ozakonjena? Šapić „neće da se pravda“

Vesti 14. okt 202219:27 105 komentara

Za opoziciju - bahati investitor i maneken urbanističkog haosa. Za prve komšije - čovek koji im je nelegalno zatvorio pogled. Posle vesti da je Aleksandar Šapić ozakonio nelegalnu gradnju na Bežanijskoj kosi, opozicija ga poziva na odgovornost, a Stranka slobode i pravde traži sednicu Skupštine grada i Šapićevu smenu. Gradonačelnik na sve to kaže - "neću da se pravdam za politički instruisane optužbe".

Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu. Ili, što ne može svako, može gradonačelnik. Da bez građevinske dozvole nadogradi kuću, na ukupno 403 kvadrata, i da je legalizuje.

„On je potpuno tu išao van gabarita u svim pravcima, po visini, po dužini, po dubini. Ovo je fotografija mog stana i stana Aleksandra Šapića pre početka izvođenja radova. I ovo je sada. Ovo sam i dalje ja, a evo šta je on“, pokazao je Ljubinko Pejović, Šapićev komšija, u emisiji „Marka žvaka“.

Marka žvaka

On je, u međuvremenu, postao gradonačenik, a opština na čijem je čelu do tada bio, samo mesec dana kasnije ozakonjuje njegovu nelegalnu gradnju. I to čini suprotno Zakonu o ozakonjenju, tvrdi novinar BIRN-a na osnovu prikupljene dokumentacije.

Povezano:

„Opština nije mogla da ozakoni taj objekat iz dva razloga. Prvi je zato što ovakav objekat u ovakvim gabaritima nije postojao na snimku 2015. a da bi gledaoci znali 2015. je napravljen satelitski snimak kao presek stanja nakon čega sva nelegalna gradnja ne može da uđe u ozakonjenje, nego se ruši. Drugo, ovaj objekat ima više od 400 kvadrata, tako da ni po tom osnovu opština nije mogla da ga ozakoni“, navodi novinar BIRN-a Radmilo Marković.

Kako i na osnovu čega je mogla – Opština Novi Beograd ne odgovara.

Aleksandar Šapić na pitanje N1 odgovara porukom:

„Ukoliko imate sumnju da je neko prekršio zakon i odobrio mi nešto protivzakonito, obratite se toj instituciji na koju sumnjate. Ja da se pravdam za optužbe koje su od početka političke instruisane, nemam nameru, a naročito ne tendecioznim medijima koje istina ne interesuje, već objavljuju samo ono što im odgovara u skladu sa politikom koju zastupaju“.

Ako neće u javnosti, da li će gradonačelnik morati da se pravda pred političarima, u Skupštini grada?

„Smatramo da je to dovoljan razlog za smenu prvog čoveka Beograda i podnećemo inicijativu za sazivanje hitne sednice Skupštine. Za to nam je potrebna jedna trećina odbornika. M i ćemo pozvati i ostale opozicione kolege da se priključe tome. Ne može čovek koji je nezakonito legalizovao stan, čovek koji bi trebalo i krivično da odgovara da vodi Beograd“, navodi predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović.

Za sada je jedino izvesno da je prvi čovek Beograda u zavadi sa prvim komšijama. Pošto su tražili njegovu krivičnu odgovornost, Pejovići sada najavljuju parnični postupak za naknadu materijalne i nematerijlne štete.

U međuvremenu, Šapić završava fasadu, kojoj se može samo prići iz komšijskog dvorišta ili sa komšijskog krova.

Dok nam njegova prva komšinica pokazuje fotografije radnika na svom krovu, radnici tvrde da im Šapićeve komšije prete. I jedni i drugi potvrđuju da je u dva dana, od kada traju radovi na fasadi, policija dolazila dva puta. I da je gradonačelnikovim prvim komšijama pretila privođenjem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare