Kako izgleda kontradiverzioni pregled škola i zašto su deca bila u dvorištima

Vesti 17. maj 202209:31 > 09:38 10 komentara
policija
Shutterstock

Posle jučerašnje serije dojave o podmetnunim bombama u više od 100 škola u Beogradu, reporter N1 iz Osnovne škole "Kneginja Milica" na Novom Beogradu javlja da se u toj školi nastava danas odvija normalno, što nije slučaj sa školama u kojima kontradiverzione ekipe nisu završile preglede. Darko Eger, direktor te škole i član aktiva osnovnih škola na Novom Beogradu za N1 kaže da su pregledi osnovnih škola na toj opštini pri kraju, ali da veći deo srednjih škola još nije pregledan.

On je rekao da su škole sa teritorije Novog Beograda juče u pet ujutru dobile mejl u kom je bilo jasno naznačeno da su postavljene eksplozivne naprave i da su i trenutno kontradiverzione ekipe na terenu u još nekoliko osnovnih i većem broju srednjih škola na toj opštini.

Prema njegovim rečima, procedura u slučaju dojave o bombi je da je svaki direktor škole ovlašćen da se u prvom trenutku, čim do dojave dođe, obrati MUP-u, da podnese prijavu i odgovarajuću dokumentaciju, te da je tako bilo i juče i da su odmah na teren izašli policajsti iz stanica Novi Beograd i Bežanijska kosa i da su pregledi krenuli od samog jutra.

Da li su dvorišta bezbedna?

Na pitanje kakve su procedure propisane pošto su u pojedinim školama deca bila u dvorištu dok je trajao pregled, on je rekao da svaka škola za sebe uređuje proceduru u hitnim situacijama jer su i objekti škola različiti i da se deca šalju van dvorišta ako za to postoji mogućnost.

Povezane vesti

Kontradiverzione ekipe su prvo ulazile u zgrade, pa su potom pregledale dvorišta, kaže Eger.

On je naglasio da u je u situacijama kada je zbog blizine ulice ugrožena bezbednost dece odlučeno da ona ostanu u dvorištima i to mlađa deca od prvog do četvrtog razreda, a da je za stariju decu odlučeno da čekaju između zgrada, van ograda škole.

Takav slučaj bio je i u školi čiji je direktor Eger. On dodaje i da je u dojavama navedeno da su eksplozivne naprave postavljene u zoni škole.

Eger je rekao i da je problem što se odavno ne uči o bezbednosti u školama, od kada nema predmeta o bezbednosti i zaštiti i da se nastavnici trude da u okviru drugih predmeta decu nauče da moraju da pregledaju stavri oko sebe i da ako uoče neuobičajene stvari to prijave dežurnom nastavniku.

Na pitanje da li je jučerašnje uputstvo Ministarstva bilo dovoljno jasno, on kaže da je sve bilo i više nego jasno i da su direktori ovlašćeni da donose odluke u tim situacijama. Ističe da je veći problem juče u dvorištima bila vrućina koja je deci smetala da provedu vreme napolju i nemogućnost korišćenje toaleta.

Ekipe od dvoje ili troje, sa psima ili senzorima

On je objasnio i kako izgleda sam pregled kontradiverzionih ekipa koje dolaze u sastavu od dvoje – troje ljudi. Neke imaju pse, a neke senzore i tokom pregleda otvaraju svaku prostoriju i ormarić. „Pripadnici MUP-a bili su izuzetno detaljni, svaki ormarić i svaku klupu su gledali“, rekao je Eger.

Dodaje da sama procedura provere dugo traje jer su u pitanju velike kvarature škola, neke imaju i do 10.000 kvadrata. „Obiman posao je proći to s dva-tri čoveka i naravno da je trajalo dugo“, rekao je Eger.

Na pitanje kako nadoknaditi izgubljene časove, on kaže da izgubljenih časova ni nema jer su one škole koje nisu mogle da imaju časove prešle na onlajn model. „Mi nismo skoro ništa izgubili, samo prvi čas koji je nadoknađen“, rekao je Eger o stanju u školi čiji je direktor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare