Kako će se rešiti kriza na Kosovu, paprene pomorandže i predsednikovo – videćemo

Vesti 21. sep. 202119:0936 komentara
Podeli:

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik države Aleksandar Vučić prvo je objasnio da je odbio, kako je rekao, "tobožnje kompromisno rešenje" zemalja Kvinte i EU, a onda je poručio da Beograd zahteva povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova, da se situacija vrati u pređašnje stanje, pa da se onda u Briselu razgovara i dogovara o svemu. Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže reciprocitet nije provokacija.

„Vi dođete u prodavnicu da kupite pet kilograma pomorandži, koje koštaju hiljadu dinara…“ (obraća se Vučić).

Povezane vesti

Da skratimo priču, na kraju vam za pomorandže traže još 300 dinara. Predsednik pokušao da slikovito objasni kompromisni predlog Zapada za rešenje nove kosovske krize: Priština će zaboraviti 70 odsto onoga što namerava da uradi, da bi uvela 30 odsto novih mera.

„Da je Srbija prihvatila, odmah bi se povukle Rosu jedinice…nismo prihvatili“, kaže Vučić.

I dok kako sam kaže, ne pristaje na barapske trikove i politiku svršenog čina, Vučić predlaže da se za početak kosovska policija sama povuče. Međutim, i kosovski premijer je razgovarao sa ambasadorima velike petorke i predstavnikom EU.

„Odluka o uvođenju reciprociteta u registarskim oznakama vozila nije ni provokacija ni diskriminacija. Tom odlukom sprovodimo Zakon i obezbeđujemo jednak tretman za sve. Posebne jedinice su tu samo za zaštitu granične policije i graničnih prelaza, jer su tamo na desetine demonstranata blokirali puteve koji vode do graničnih prelaza u njihovoj blizini“, ističe Aljbin Kurti.

N1: Odbili ste ponudu Kvinta plus EU…

Vučić: Da

N1: Priština sada ne želi da se povuče, NATO i KFOR ne žele da reaguju, šta ćemo onda?

Vučić: Ništa, šta biste vi?

N1: Ne znam, pitam vas.

Vučić: Radim sve što mogu da uradim, neću da prihvatim ono što je zahtev onih koji su dogovarali sa Prištinom kako to da izvedu, ne pada mi na pamet.

N1: Kako će onda kriza biti rešena?

Vučić: Videćemo.

A dok se uz to „videćemo“, čeka na rešenje krize, obe strane poručuju da će insistirati na čuvanju mira i nastavku dijaloga, mada prema rečima srpskog predsednika, Beograd ima uslov za Brisel.

„Mi tražimo hitan odgovor od EU postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne i kada će biti formirana ZSO, tražimo odgovor u narednih mesec dana, i njihvo ćutanje biće jasan znak da Briselski sporazum više ne postoji“, rekao je vučić.

A u svojoj poslednjoj reakciji, specijalni izaslanik EU za Beograd i Prištinu Miroslav Lajčak poručio da je zabrinut i da poziva na hitnu deeskalaciju, da je važno da se napetosti smanje, vrati mirna atmosfera i omogući sloboda kretanja…Videćemo.

Komentari

Vaš komentar