Kadri Veselji se vraća u Hag

Vesti 05. maj 202111:28 > 11:29 0 komentara
N1

Bivši predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji otputovao je za Hag.

Klan Kosova objavio je snimak trenutka kada je pod pratnjom EULEX-ovih policijskih snaga krenuo prema međunarodnom aerodromu u Prištini, javio je portal KoSSev.

Specijalni sud dozvolio je Veseljiju da se privremeno vrati na Kosovo da poseti oca jer je u ozbiljnom zdravstvenom stanju.

Odbrana bivšeg oficira OVK Veseljija zatražila je krajem marta od suda za zločine OVK u Hagu da zbog nenadležnosti odbaci optužnicu koja njega i trojicu saoptuženih tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji od 1998. do 1999.

Zajedno sa Veseljijem optuženi su Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica u 10 tačaka tereti ih za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!