Kada i pod kojim uslovima će biti dozvoljene posete staračkim domovima

Vesti 30. jan 202110:50 > 10:50 2 komentara

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je svaki gerontološki centar jedinstven sam po sebi, ali postoje određena pravila i zahtevi koji su potrebni da bi se dozvolila poseta – jedan od njih je da nije bilo slučajeva kovida u prethodnih 14 dana.

Ministarka Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su korisnici gerontoloških centara zbog godina starosti i različitih pridruženih oboljenja u najvećem riziku za nastanak različitih komplikacija, pa je osnovna preventivna mera bila zabrana poseta.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji više od 10 meseci oni nisu videli svoje najmilije i sada su se stekli uslovi da je to moguće pod određenim okolnostima.

Darija Kisić Tepavčević kaže da je svaki gerontološki centar jedinstven sam po sebi, po organizacionoj i prostornoj organizaciji, ali postoje određena pravila i zahtevi koji su potrebni da bi se dozvolila poseta korisnicima – a jedan od njih je da nije bilo slučajeva kovida u prethodnih 14 dana.

Kaže da ako je bila prijavljena epidemija, mora da se sačeka da se odjavi, a preduslov je dvostruki maksimalni inkubacioni period nakon poslednjeg prijavljenog slučaja bolesti.

Takođe je potrebno da je korisnik kompletno vakcinisan i da je od poslednje doze prošlo najmanje nedelju dana.

Ona ističe da je potrebno primenjivati i ostale preventivne mere od momenta zakazivanja posete, vođenja evidencije o posetama i svim daljim koracima.

Prve posete gerontološkim centrima

Ističe da su date preporuke gerontološkim centrima o posetama, tako da već od danas mogu da planiraju svoje aktivnosti u tom smeru.

Podseća da su 24. decembra krenuli u vakcinaciju sa gerontološkim centrima i oko 7.000 njih ili zaposlenih su primili makar jednu dozu vakcine.

„U preostalim centrima ima makar jedan slučaj kovida, ako je prijavljena epidemija čeka se da se odjavi i da se stvore uslovi kada je bezbedno da se primi vakcina“, kaže Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, gerontološki centri su prioritet, polovina od 7.000 osoba je primila obe doze.
Epidemijska situacija u domovima

Prethodnih dana primetan je trend pada učestalosti obolevanja, sve je manji rizik, u svakom slučaju, mere moraju i dalje da se primenjuju, pozitivan je 531 korisnik i 317 zaposlenih, kaže ministarka.

Rekla je da se svake nedelje gerontološki centri snabdevaju antigenskim testovima i većina detektovanih slučajeva oboljenja su u asimptomatskoj fazi.

Darija Kisić Tepavčević kaže da se fluktuacije očekuju, ali se registruje trend pada.

Povezano:

„To su još visoki brojevi, između 1.000 i 2.000 imamo svakog dana, ako gledamo u apsolutnim brojevima, opominje nas da je virus tu, da jeste u opadanju, ali ne smemo da se opuštamo, da moramo da koristimo sve mere koje su pokazale da jesu efikasne, ako ih se striktno pridržavamo“, rekla je ona.

„Sada imamo i vakcinu, imamo oružje u našim rukama i zaista sada je na nama značajna uloga da vidimo kraj i ovoj pandemiji“, zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare