Kad šteta bude veća od koristi: Da li Vučić nagoveštava uvođenje sankcija Rusiji

Vesti 09. okt 202219:06 152 komentara

Uvođenje sankcija Rusiji i dalje je glavna tema na relaciji Beograd - Brisel. A da li je predsednik Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem obraćanju nagovestio priključivanje odluci Evropske unije, odnosno da li su podsećanje na to da je Rusija Srbiji 90-tih sankcije uvela, mada to nije morala, i poruka da će aktuelni stav Beograda važiti dok korist bude veća od šteta će Srbija, priprema javnosti za to. Odluku bi, veruju analitičari, mogla doneti nova Vlada, čije formiranje je predsednik najavio do 1. novembra.

„Mi sebi dajemo za pravo da takvu poziciju držimo. Do kada ćemo je zadržati – zadržaćemo je do trenutka dok šteta koja se bude nanosila Republici Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da unište poziciju Republike Srbije takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A da bismo utvrdili koja bi to šteta od neuvođenja sankcija Rusiji naterala Srbiju da promeni svoj stav trebalo bi najpre utvrditi koja je još korist ostala od bratskih odnosa sa Rusijom.

POVEZANE VESTI

„Imamo podršku za Kosovo, odnosno neulazak Kosova u Ujedinjene nacije, imamo podršku za opstanak Republike Srpske kroz veće za implementaciju mira i imamo nižu cenu gasa“, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Dve od tri nabrojane koristi, barem iz ugla evropske zajednice kojoj i dalje formalno težimo, nemaju nikakve veze sa kvalitetom života građana Srbije, jer za Brisel stvari su jasne – ni Kosovo, ni Republika Srpska, nisu delovi Srbije. Kada će onda količina štete prevazići broj koristi?

„Srbija već ima veću štetu od toga što se ne usaglašava sa spoljnom politikom Evropske unije, nego što ima koristi od i dalje dobrih odnosa sa Rusijom. Svaki dan u kome Srbija ne pravi korake u tom pravcu, već šalje poruke da nikad zapravo neće, ili teško da će se usaglasiti sa spoljnom politikom Evropske unije, je dan u kome opada politička volja u državama članicama EU – bilo za proširenjem, bilo za tolerancijom možda i određenim ustupcima koji se daju Srbiji imajući u vidu njen položaj“, smatra programski direktor Centra savremene politike Nikola Burazer.

Ni oni koji se ne slažu da šteta već nadilazi korist, ne odbacuju mogućnost da Srbija promeni svoju poziciju – ali ne zbog štete od prijateljstva sa Rusijom, već zbog bolje ponude na drugoj strani.

„Pre možda korist na drugoj strani da bude motivacija – da, primera radi, Srbija napravi aranžman oko zaštite svojih nacionalnih interesa na Kosovu, na primer, neka vrsta podele ili neko drugo rešenje…“, kaže Dragomir Anđelković.

Ima i onih koji smatraju da je stvar već završena – da je Srbija pred uvođenjem sankcija Rusiji.

„Više nije pitanje da li Srbija mora da uvede sankcije Rusiji, već kada će se to desiti. Naravno da bi i uvođenje sankcija imalo svoju cenu, pre svega u pogledu cene gasa koji uvozimo iz Rusije, ali su te posledice višestruko manje opasne od potencijalnog povlačenja evropskih investicija iz Srbije“, mišljenja je lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Oči su uprte u jednog čoveka, onog koji kao i mnogo puta u prošlosti, jedini zna koji je sledeći korak. Taj čovek je juče upozoren da baš od tog koraka koji će napraviti, zavisi budućnost nacije kojoj se obratio. Poruka iz Evropskog parlamenta je jasna – sa sadašnjim odnosom prema Rusiji, dalje se ne može.

„Ukoliko predsednik Vučić nastavi sa ovom politikom, ukoliko doista on dodatno izazove kritičnost u Evropskoj uniji, tada naravno i suspenzija pregovora nije isključena“, poručio je evropski poslanik i autor izveštaja o novoj Strategiji proširenja Evropske unije Tonino Picula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare