Ilić: Ovim tempom trebaće nam pet meseci da dođemo do kolektivnog imuniteta

Vesti 07. jun 202110:04 9 komentara
Verica Ilić
N1

Epidemiolog Verica Ilić je izjavila za N1 da su podaci o epidemiološkoj situaciji poslednjih nedelja optimistični. Ona ističe da je to dobrim delom rezultat vakcinacije, ali da objektivni pokazatelji govore da je u Srbiji tek nešto više od 30 odsto vakcinisanih ljudi.

„S obzirom da se kolektivni imunitet postiže sa 70-80 odsto zaštićenih to znači da smo daleko od kolektivnog imuniteta. Naravno, tom broju od 30 odsto treba dodati broj obolelih, ali sve kad saberete dolazimo do 40 odsto. Ako se ovim tempom, koji nije naročito uspešan, bude nastavila vakcinacija, nama će trebati bar još četiri-pet meseci da dođemo do kolektivnog imuniteta“, kaže ona.

Ilić dodaje da od početka epidemije postoji razlika kad je reč o merama Kriznog štaba i onog što se zaista u svakodnevnom životu događalo.

„Ljudi su sami određivali koje će mere da primenjuju, ko će da ih primenjuje a ko neće, gde će da budu žurke a gde neće, zabranićemo velike skupove ali ćemo imati utakmice od četiri hiljade ljudi, imaćemo igranje kola oko spomenika…“, podseća ona.

Virus ima moć adaptacije na spoljnu sredinu koja se zove mutant, dodaje Ilić.

„To nije ništa novo. Svi virusi, u manjem ili većem obliku imaju mutacije. Od razvoja tehnologije pravljenja vakcine zavisi kojom brzinom će tehnologija pratiti te mutante virusa“, naglašava Ilić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare