Južne vesti: Poreska uprava priznala da naš osnivač ne duguje porez

Vesti 04. jun 202121:15 11 komentara
Screenshot

Nakon skoro tri godine i sudskog procesa Poreska uprava je priznala grešku i umesto nezakonito obračunatog milionskog duga zaključila da firma koja je osnivač Južnih vesti ne duguje ni dinar poreza, niti je u svom radu prethodnih godina prekršila ijedan zakon, objavile su Južne vesti.

Odluka je, kažu u menadžmentu firme, svojevrsna pobeda nad politizacijom Poreske uprave i Ministarstva finansija koji su primenom propisa koji se odnose na javni servis zloupotrebljeni za pritisak na profesionalni medij i zastrašivanje drugih, piše ovaj medij.

Pročitajte još:

Kako se navodi, posle presude Upravnog suda, postupajući po njoj, Poreska uprava u Nišu sprovela je još jednu kontrolu i konačno promenila prethodno rešenje iz 2018. godine.

Shodno članu 10. Zakona o opštem upravnom postupku utvrđeno je da nije bilo neprijavljenog poraza po odbtiku koji je utvrđen u prvom postupku – piše u rešenju.

„Ovo znači da su maratonske kontrole od pre četiri godine, koje su trajale i po više od šest meseci i u kojima je učestvovalo 14 inspektora koji su radili i vikendom, ipak dale pogrešan zaključak. Inspektori su nezakonito obračunali milionski poreski dug Južnim vestima, što je pre nekoliko meseci utvrdio i Upravni sud“, piše taj portal.

Po rešenju nakon koga su Južne vesti pokrenule tužbu problem su našli jedino u angažmanu tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića i to pozivajući se na odredbe Zakona koje ne mogu da budu primenjene na privatni medij, dodaje se.

Postupajući po presudi Upravnog suda, Ministarstvo finansija je sada prepravilo prvobitni zaključak poreskih inspektorki Jasne Vulićević i Ivane Antonijević iz 2018. godine i iz njega obrisalo zaključak o postojanju bilo kakvog poreskog duga, pišu Južne vesti.

Direktor firme Simplicity koja je osnivač Južnih vesti Vitomir Ognjanović kaže da je ova presuda pobeda nad zloupotrebom državnih institucija i administrativnim pritiscima čiji smo svedoci svakodnevno.

„Ova pobeda, da se tako izrazim, nije samo pobeda Južnih vesti, već i svih naših partnera, onih koje su takođe kontrolisali jer sarađuju sa nama i onih koji su nas podržali i veruju da je to što radimo i kako radimo ispravno“. kaže Ognjanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare