Južne vesti: Malu scenu niškog pozorišta gradiće firma Tončeva i još 5 kompanija

Vesti 06. okt 202215:43 1 komentar
N1

Tender za izgradnju male scene Narodnog pozorišta u Nišu, koji je raspisan u aprilu, propraćen je brojnim ispravkama, ali i poništavan, pošto su se pojedine kompanije žalile da su diskriminisane i da dokumentacija nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Na kraju je odlučeno da posao dobije pet firmi iz Beograda, kao i građevinsko preduzeće "Tončev gradnja" poslanika SPS-a i ministra Novice Tončeva. To će sa PDV-om koštati oko 139 miliona dinara, piše portal Južne vesti.

Kancelarija za javna ulaganja pozvala je firme da šalju svoje ponude u aprilu, pet godina nakon prve najave da će Narodno pozorište u Nišu dobiti malu scenu.

Izabrana je grupa izvođača i čini je Tončev gradnja iz Surdulice, tri firme iz Beograda – M enterijer gradnja, Tesla sistemi i Svetlost teatar, kao i dva beogradska podizvođača – Alp inženjering i Ornament-investinženjering, koja će izvoditi i završne radove na nalazištu Medijana, navode Južne vesti.

Oni će za to biti plaćeni 138.621.286,82 dinara i imati 270 dana da završe radove, nakon što potpišu ugovor.

Rok za podnošenje ponuda trebalo je da bude 25. maj, ali je produžen najpre do 10. juna, pa do 11. avgusta, jer je naručilac ispravljao greške iz konkursne dokumentacije i menjao uslove – od struktura cene do tehničkih specifikacija scenske opreme.

Postupak su “usporile” firme Beomaks iz Beograda i Kej iz Valjeva, koje su podnele zahteve za zaštitu svojih prava, uz primedbu da konkursna dokumentacija nije u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Kako ističu iz tih firmi, naručilac je neke ponuđače favorizovao, a neke diskriminisao već samim uslovima u dokumentaciji, za koje smatraju da su nepotrebni.

Iz kompanije Beomaks naveli su da je, na primer, svetlosna oprema opisana tako da isključivo ona koju proizvodi „Svetlost teatar“ može da odgovara.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki usvojila je te zahteve kao osnovane i delimično poništila tender, zbog čega je Kancelarija za javna ulaganja i morala da menja dokumentaciju.

Morala je, takođe, da plati firmama koje su se žalile troškove zahteva u ukupnom iznosu od oko 293.000 dinara.

Izgradnja Male scene prvi put je najavljena još 2017. godine. Troškovi su tada bili procenjeni na 44 miliona dinara i rečeno je da će ih podeliti Grad i država, a da bi radovi trebalo da krenu krajem 2018. godine. Ipak, oni tada nisu krenuli, kao ni oni najavljeni za 2019. godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare