Jurić: Sve što Tepić i Lukić govore o seksualnom ucenjivanju apsolutna je istina

Vesti 16. apr. 202119:50 > 20:1425 komentara
Podeli:

Sve što su objavile Marinika Tepić i Marija Lukić o ucenjivanju žena i seksualnom zlostavljanju apsolutno je istina kaže za N1 osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić. Po njegovim rečima, takve ucene žena nerešiv su problem u malim sredinama gde je žrtva usamljena i gde vrlo često cela porodica zavisi od te jedne plate o kojoj odlučuju moćnici, odnosno upravo ucenjivači. U Viktimološkom društvu Srbije kažu da žene najčešće ne pristanu na ucenu, umesto toga same odu sa posla na kome su maltretirane.

Ili da prihvate nepristojne ponude ili da se suoče sa posledicama. Igor Jurić nema nikakvu dilemu da se po toj matrici odvijaju odnosi između lokalnih moćnika i žrtava. Problem je, kako kaže Jurić, to što je Zakon o zaštiti svedoka loš i što se žrtve retko odluče da izađu pred tužioca, a kamoli sud.

Povezane vesti

„Da li mislite da u tim malim mestima, ljudi iz jedne skromne obične porodice kako se osećaju i da li se mogu osećati sigurno ako bi svedočili protiv tih moćnika u tim sredinama? I šta može da im se desi kasnije? To je činjenica i mi moramo to da shvatimo i da kao društvo uzmemo i stanemo ispred i iza tih ljudi, da ih zaštitimo tokom procesa i da ih ne zaboravimo posle“, kaže Jurić.

Suđenje u takvim slučajevima izgleda kao da se sudi samoj žrtvi, upozorava Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije, koja kaže i da se tom društvu gotovo svakodnevno javljaju žene koje trpe seksualne ucene na poslu.

„Tih slučajeva ima u svim delatnostima. Javljaju nam se žene koje trpe sve vrste pretnji. Da li je to od lokalnih političara, da li od vlasnika privatnih firmi koji negde misle da sa svojim zaposlenima mogu da rade šta hoće i da ih primoravaju da rade razne stvari“, objašnjava Nikolić.

Jasmina Nikolić upozorava da se u najvećem broju slučajeva seksualno ucenjivanje žena na poslu završi zapravo nepristajanjem na ucenu, već pristajanjem na gubitak posla.

„U najvećem broju slučajeva odlaze sa posla, daju otkaz i pokušavaju da krenu dalje sa svojim životom, a loša iskustva da zaborave“, naglasila je ona.

Marković se uvredama „brani“ od tvrdnji Marinike Tepić

Izvor : Ivan Dinić/Nova S

Lavinu je pokrenula potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kada je u Utisku nedelje iznela da „Svaka žena u Jagodini koja bi da se zaposli u javnom sektoru, dobija ‘telefon za druženje’ i od toga kako se ‘družI’ zavisi joj posao. Usledile su uvrede Dragana Markovića Palme.

„A gospođu Mariniku Tepić tuziće više od 400 žena koje rade u našoj upravi i koje je uvredila i ponizila. Ja joj poručujem: Kad propadne u politici završiće opet na beogradskoj Gazeli u crvenim čizmicama, s crvenom torbicom na 36 stepeni“, poručio je Marković.

Marinika Tepić je najavila da će uskoro izaći sa konkretnim dokazima.

I nije tema samo Jagodina. Predsednica fondacije koja se bavi pravima ugroženih žena u unutrašnjosti Srbije, Marija Lukić, kaže da se u Kruševcu devojke dovode u vikendicu jednog moćnog političara. Vaspitačice i pre svega medicinske sestre, ukoliko se ne odazovu pozivu za dolazak u vikendicu, već sutradan dobiju otkaz na poslu“

Komentari

Vaš komentar