Jurić seksualnim predatorima: Nećete spavati mirno dok je mene i fondacije

Vesti 19. jan. 202112:04 > 12:088 komentara
Podeli:

Igor Jurić, prvi čovek Fondacije "Tijana Jurić", izjavio je za N1 da je herojski čin glumice Milene Radulović to što je svog učitelja glume Miroslava Miku Aleksića prijavila za silovanje i što je javno progovorila o tome. Jurić je ocenio da će od sudskog epiloga ovog slučaja zavisti da ći će se i druge žrtve seksualnog nasilja ohrabriti da o tome progovore i prijave nasilnike. Seksualnim predatorima je poručio da "neće spavati mirno" dok se on i njegova fondacija time bave.

Jurić je u Novom danu TV N1 rekao da se porodica Milene Radulović javila njegovoj fondaciji pre devet meseci, i da su od tada imali nekoliko razgovora.

POVEZANE VESTI:

„Ovo je zasita herojski čin, mogla je da korača hrabro kroz svoju karijeru, ona je ostvarena u Srbiji i drugim zemljama. Ono što je uradila može da bude jedna revolucija, ja sam ponosan i zahvalan“, kazao je Jurić.

Kazao je da je sa glumicom jednom prilikom razgovarao upravo o tome kako Aleksić ima status legende i vrsnog pedagoga i kako bi da je „ne daj bože preminuo pre par nedelja“ bio upamćen kao čovek koji je uradio velike stvari za našu zemlju, i iznedrio veliki broj glumaca.

„Čovek koji je ubio naše dete je isto tako silovatelj kao i čovek koji je zlostavljao Milenu. Razlika je u tome što je čovek koji je ubio našu Tijanu nedovoljno inteligentan, nema dovoljno novca, nema uticaja, nije mogao da prikrije zločin, pa je ubio žrtvu. Ljudi o kojima govorimo imaju moć, uticaj, i znaju kako da manipulišu ambicijama mladih ljudi“, ukazao je Jurić.

Sudski procesi često traju jako dugo

Dokazazti seksualno zlostavljanje je jako teško, naveo je Jurić i podsetio da se žrtve često susreću sa stigmatizacijom, pretnjama, i da sudski postupci u velikom broju slučajeva traju jako dugo, da žrtve moraju po nekoliko puta da svedoče o onome što im se dešavalo, što je velika trauma zbog čega često odustaju od procesa.

Stoga je Jurić uveren da će od sudskog epiloga u slučaju Miroslava Aleksića zavisiti to da li će i druge žrtve seksualnog nasilja biti ohrabrene da progovore i prijave nasilnike.

„I sami ste rekli da je ovo drugi dan. Hajde da vidmo šta će biti za šest meseci, kako će se završiti ovaj proces. To je u stvari ključno (…) Moram da vam kažem da radim sa ljudima koji su često na socijalnim marginama, a čiji su zlostavljači na pozicijama moći, i imaju više novca i uticaja. Ovo na neki način i na njih utiče, moramo da vidimo ishod svega ovoga“, poručio je Jurić.

Istakao je da je ljudima koji ne mogu da zadobiju pažnju javnosti još teže, i da se govori i o trinaestogodišnjem Milanu iz Novog sada koji je žrtva seksualnog nasilja, ili jednoj devojčici koja je žrtva jednog doktora.

Mediji će za desetak dana da pokvare ovu priču

Kazao je i da u slučaju Milene Radulović po prvi put imamo situaciju da je gotovo cela javnost na strani žrtve, a ne nasilnika, ali da strahuje da će neki mediji za desetak dana da pokvare tu priču, jer je to konstantan proces u ovoj zemlji, a i sam je prošao put od euforije i toga da je heroj do toga da je najveći protivnik države.

Jurić je kazao i da se često suočava sa pitanjem zašto nije otkrio više detalja o slučaju političara pedofila.

„Imao sam najbolju nameru da utičem na to da se o tome priča, da ohrabrim žrtvu. Očekivao sam da će država stati iza tog slučaja, ali vidim da sam pogršeio. Nije rešeno onako kako sam želeo“, kazao je gost Novog dana.

Jurić je na kaju izrazio nadu da će jednog dana doći vreme i da se ti slučajevi procesuiraju, a seksualnim predatorima je poručio da „moraju da budu svesni da neće spavati mirno“ dok se on i njegova fondacija time bave.

Komentari

Vaš komentar