Jovanović: U poslepodnevnim satima se očekuje milionita revakcinacija

Vesti 30. mar 202109:24 > 09:34 15 komentara

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je u Novom danu da se "u poslepodnevnim satima očekuje da dostignemo cifru od milion revakcinisanih građana". Dodao je da se očekuje vrlo brzo, tokom aprila, da imamo milion i po revakcinisanih, a da broj vakcinisanih početkom maja bude dva miliona. U ovom trenutku, dodaje, imamo 2.380.000 datih vakcina u Srbiji, a 971.000 je primila drugu dozu.

Prema njegovim rečima, danas je pozvano više od 40.000 građana na revakcinaciju, tako da se u poslepodnevnim satima očekuje da dostignemo tu cifru od milion revakcinisanih građana.

„Vakcinacija stranih državljana se odvijala u četvrtak, subotu i nedelju, vakcinisano je nešto više od 22.000, vakcinacija se obavljala AstraZenekinom vakcinom. Za ta tri dana je vakcinisano oko 28.000 naših državljana, vakcinacija stranih državljana ni u jednom trenutku nije ometala to“, kaže on.

Dodaje da je „prvog dana kad je puštena usluga na portalu eUprave za prijavu stranih državljana postojala opcija pitalica da li su u pitanju domaći ili strani državljani sa boravištem ili bez“.

„U subotu i nedelju su pozvani oni koji su se prijavili ili privrednici koje je pozvala PKS“, kaže.

U ovom trenutku, dodaje, imamo 2.380.000 datih vakcina u Srbiji, a 971.000 je primila drugu dozu.

„Oko 1.570.000 se prijavilo za vakcinaciju, očekujem ove i naredne nedelje veći broj vakcina, jer treba da nam stigne oko milion doza Sinofarma. Tada ćemo organizovati vakcinaciju na dva načina, i za građane koji se prijavljuju, a kao što smo pokazali u 10 gradova, otvorene puktove gde će građani moći da dođu da se vakcinišu i bez prijave“, kaže on.

Istakao je da, kada govorimo o brzini vakcinacije i revakcinacije, treba istaći podatak da je „Srbija prva u Evropi po broju revakcinacija u ovom trenutku“.

„Najmanji odziv je u Tutinu, Sjenici, Žagubici i Novom Pazaru, zbog toga jeste plan da sa mobilnim ekipama krenemo u svako selo. Svakog dana na eUpravi imamo novih 20.000 prijava“, kaže Jovanović.

Dodao je da se očekuje vrlo brzo, tokom aprila, da imamo milion i po revakcinisanih, a da broj vakcinisanih početkom maja bude dva miliona.

„Gužvi nema na punktovima, građani dobijaju tačno precizno svoje vreme kada treba da došu, naši državljani su naučili, zbog toga nema nikakvih gužvi“, kaže on.

Što se potvrde o vakcinaciji tiče, ističe, ona se može dobiti na tri načina.

„Pri samom mestu vakcinacije u štampanoj formi, ona se odmah šalje na mejl adresu koju je građanin ostavio prilikom vakcinacije, moguće je i naručiti preko eUprave. Taj papir koji dođe posle druge doze sadrži podatak i kada je data prva i druga doza“, kaže on.

Mišljenja je da je građanima „i dalje najveći motiv njihovo zdravlje“.

„Sa svakom zemljom će precizno biti bilateralnim sporazumima definisano i sigurno će građani dobiti preciznu informaciju“, kaže.

Govoreći o propuštenim terminima, kaže da na portalu eUprave postoji i ta usluga.

„Svi koji nisu uspeli da dođu u svoj termin, na portalu mogu da nam se jave, kažu zašto nisu mogli i mi ćemo ih pozvati“, kaže Jovanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare