Jovanović: Vračar najveća žrtva investitora, po prenaseljenosti je gori od Gaze

Vesti 17. maj. 202114:0310 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca u Beogradu, Miloš Jovanović, izjavio je da investitorski urbanizam uništava centralne gradske opštine i da to mora da se promeni tako što će se investitori "privesti poznaniju prava".

„Investirori moraju da se ‘privedu poznaniju prava’ i da shvate da ne mogu da rade šta god im padne na pamet iz ličnog privatnog interesa“, rekao je Jovanović koji je i predsednik DSS-a.

POVEZANE VESTI:

Na televiziji Studio B je ocenio da ima pomaka na bolje, i dodao da gradska vlast, Zavod za zaštitu spomenika i gradski urbanista čine iskorake u borbi protiv investitorskog urbanizma.

„Investitori moraju da se plaše gradske vlasti, a ne obratno. Kada iz Zavoda nešto stigne kao direktiva, moraju da slušaju i da budu u stavu mirno“, dodao je Jovanović.

Kao primer, naveo je zgradu Prirodnjačkog muzeja na Vračaru, koju su privatni investitori želeli da nadograde ili da je sruše pa da zidaju objekat od devet spratova, ali gradska vlast i Zavod im to nisu dozvoli, „pošto smo digli buku u vezi sa tim“, kazao je on.

Kao dobar primer naveo je i rušenje dva nelegano izgrađena sprata u Krunskoj 79.

„Privatni investitori su poludeli od lakog novca koji prave. Čim vide neke malo niže građevine, odmah kažu: ‘Hajde da rušimo, hajde da gradimo višespratnice!’. Zaustavlja ih to što smo digli buku i to što su gradski čelnici imali sluha“, istakao je on.

Jovanović je naveo da je beogradska opština Vračar „najveća žrtva investitorskog urbanizma“.

„Vračar je najgušće naseljena beogradska opština. Ima 80.000 ljudi na manje od tri kvadratna kilometra. To je košnica, kanjoni od ulica bez ijednog zelenog lista i sunca. To je gore od pojasa Gaze u smislu prenaseljenosti“, ocenio je predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, Miloš Jovanović.

Komentari

Vaš komentar