Jovanović: Važna runda, čućemo neku vrstu odgovora vlasti na predloge opozicije

Vesti 02. avg 202114:09 29 komentara
N1

Miloš Jovanović, predsednik DSS, kaže da je današnja runda međustranačkog dijaloga bez posredstva predstavnika EU važna, jer će dobiti neku vrstu odgovor vlasti na predloge, kojih ima na 20 strana. Uveren je da će vlast neke prihvatiti, a da će se o nekima još razgovarati. Istakao je da su pregovori vođeni u dve ravni - jedna se tiče medijske slike, a druga poštovanja izbornog prava.

U Skupštini Srbije očekuje se početak novog sastanka Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja evroparlamentaraca kojem bi trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, drugi put. Sastanku će prisustvovati Pokret obnove kraljevine Srbije, Dosta je bilo, Dveri, Zavetnici, Zdrava Srbija, SRS, DSS…

Jovanović je za N1 rekao da je danas važan sastanak, kada će se obaviti praktično rekapitulacija svih devet sastanaka. „I sada ćemo videti kako vlast gleda na te predloge, ima ih dosta, oni su šaroliki. Da vidimo neku vrstu prvih dogovora, šta nailazi na sluh režima, šta je problematičnije, na čemu treba da radimo još, kako da se dogovorimo da celu ovu situaciju prevaziđemo, da demokratizujemo zemlju i sputimo tenzije“, rekao je.

Ni o ovom delu dijaloga se ne zna puno. Lider DSS kaže da postoji neka vrsta džentlmenskog dogovora da se bez konkretnih stvari ne izlazi pred medije. Ono što je mogao da prenese je da do sada postoji 20 strana raznih predloga i da će danas, konačno, dobiti neku vrstu odgovora vlasti – šta smatraju da može, a šta je problematičnije za njih. Kaže da među predlozima ima i onih koji su neka vrsta inovacije u našem političkom životu.

Govoreći o dolasku Aleksandra Vučića, kaže da pretpostavlja da se ne bi pojavljivao da nema neku ideju da neke stvari poboljšaju. „Jer su oni prvi odgovorni za ovu situaciju. Samo prisustvo garantuje da ima dobre volje da se nešto uradi, drugo – možemo da ga volimo, ne volimo, kritikujemo politički, što je legitimno – ali ostaje činjenica da je on predsednik ove zemlje i najjača politička figura, i da daje neku vrstu dodatne snage ovom dijalogu. Nikad nisam rekao da ne bih razgovarao sa predsednikom Republike, već sam, naprotiv, isticao potrebu da razgovaramo… Bolje da razgovaramo nego da se jurimo po ulicama“, kaže Jovanović navodeći da je to dobar korak.

Predsednik DSS je preneo da se razgovori vode u dve ravni. Jedna ravan se tiče medijske slike, da ima mnogo više pluralizma mišljenja u javnom servisu, što bi i trebalo da se po zakonima radi, kaže Jovanović. Neki pomaci su, ocenjuje, već napravljeni, navodeći da su predstavnici DSS i SDS i još nekoliko opozicionih stranaka išli u jednu uživo emisiju na RTS. Već par nedelja se u jutarnjem programu javnog servisa čuje i misao opozicije, primećuje i dodaje: Hajde da otvaramo to na jedan razuman način.

„Druga ravna se tiče poštovanja izbornog prava, odsustva pritiska na birače i što je najvažnije – da se glas koji se ubaci u biračku kutiju i nađe u konačnom izbornom rezultatu“, rekao je za N1 Studio Live Jovanović, dodajući da taj deo zavisi više od same opozicije i toga kako će uspostaviti kontrolu na biračkom mestu. Ističe da će to zavisiti od sposobnosti opozicije da se organizuje dobro i da ne dozvoli bilo koju vrstu malverzacija na biračkom mestu.

Jovanović kaže da današnju runda ne bi trebalo da bude poslednja i da će danas čuti kakav je eho na njihove predloge. „Uveren sam da će neki predlozi biti prihvaćeni odmah, a oko nekih ćemo sigurno još razgovarati“, dodao je.

Na pitanje da li je DSS za razdvajanje beogradskih od predsedničkih i parlamentarnih izbora, Jovanović kaže da njima najviše odgovara da budu u jednom danu, a da svako ima svoj odgvoro i da bi Ne davimo Beograd, na primer, bio za to da se odvoje. „Ja sam za to da izbori budu zajedno, DSS i POKS nemaju novca da trče dva izbora u tri, četiri meseca“, zaključio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare