Jovanović: Svako produbljivanje saradnje sa Rusijom je dobra stvar za Srbiju

Vesti 24. sep 202214:34 65 komentara
Nova.rs/Dragan Mujan

Svaka saradnja sa Rusijom i svako produbljivanje saradnje ne samo na političkom, već i na ekonomskom i vojnotehničkom nivou je dobra stvar za Srbiju. Ako pravite plan redovnih konsultacija za period od dve godine, mislim da to više ide u prilog tome da neće biti sankcija Rusiji nego da će ih biti. I mislim da je to ispravan stav, kaže Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS i jedan od lidera koalicije NADA.

On je, povodom saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Srbije da su šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, rekao da je to dobar potez.

Povezane vesti

„Svaka saradnja sa Ruskom federacijom i svako produbljivanje saradnje, ne samo na političkom, već i na ekonomskom i vojnotehničkom nivou, je dobra stvar za Srbiju. Kao što je dobra stvar da se održi ravnoteža u međunarodnim odnosima, koja je počela da biva sve jača i sve prisutnija od neke 2012. jačanjem Rusije i NR Kine. Multipolarni svet povećava manevarski prostor za našu zemlju. Svaka saradnja je dobrodošla, tim pre što Ruska Federacija podržava teritorijanu celovitost naše države“ naveo je Jovanović za Danas.

Upitan da li ovaj sporazum znači da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, odgovara da je to pitanje za vlast.

„Tumačenje poteza vlasti ostavljam za sebe, jer u njihovim potezima ima ponešto za svačiji ukus“, kaže on.

Na pitanje za čiji je ukus potez potpisivanje sporazuma, kaže da je to državni interes u skladu sa onim kako ga on doživljava.

„Ali svakako naginje više ovome što ste vi rekli, jer ako pravite plan redovnih konsultacija za period od dve godine, mislim da to više ide u prilog tome da neće biti sankcija nego da će ih biti. I mislim da je to ispravan stav, ne samo iz razloga poštovanja samih sebe, nego iz krajnje objektivnih interesa – energetske bezbednosti i procesa snabdevanja gasom…“, zaključio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare