Jovanović: Srbija ide ka kolektivnom imunitetu, ali nema opuštanja

Vesti 20. apr 202109:03 > 10:22 8 komentara
Verica Jovanović
N1

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu Verica Jovanović rekla je da je u danima predstojećih praznika Uskrsa i Prvog maja zadatak svih da doprinesu boljoj epidemiološkoj situaciji.

Jovanović je za RTS rekla da je, s obzirom na veliki broj incifiranih koronavirusom tokom jednog dana, veoma bitno da se prenos kontaktom smanji i da je to jedna od ključnih epidemioloških mera uz vakcinaciju.

POVEZANE VESTI

„Nema mesta za opuštanje. Mi smo i dalje u epidemiji. Pandemija je prisutna i globalno“, kazala je ona i apelovala na građane da se vakcinišu.

„Apelujem na sve građane ako nisu bili u prilici da se vakcinišu da to učine odmah“, rekla je Jovanović.

Na pitanje da li na graničnim prelazima treba povećati kontrolu, rekla je da je to jedna od značajnih mera i da se primenujuje i u drugim zemljama.

Kazala je i da Srbija ide ka kolektivnom imunitetu i da su u Institutu na čijem je čelu zadovoljni situacijom u vezi s tim. Teži se da se dođe do 70 procenata vakcinisanih kako bi se brže došlo do kolektivnog imuniteta.

„Primarni zadatak je da se broj inficiranih zaustavi na nivou na kom je sada i da se radi na tome da se smanji“, istakla je Jovanović.


Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare