Jovanović: Nisu problem PM čestice, već otrovna jedinjenja koja nisu ni merena

Vesti 08. avg 202120:05 > 20:30 31 komentara

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije izjavio je u Dnevniku da najveći problem kod današnjeg zagađenja vazduhom u Beogradu nakon požara na deponiji u Vinči nisu PM čestice, već otrovna jedinjenja koja nisu ni merena, pa je javnost ostala uskraćena za te informacije.

Povezane vesti

„Što se tiče panike, mislim da smo mi hronično u panici, zato što institucije ne rade svoj posao. Najveći problem paljenja deponije nije očigledno koncentracija PM 10 i PM 2,5 čestica, kao što se predstavlja, nego upravo nepoznati nivo koncentracija opasnih jedinjenja, furani, dioksini i drugi koji se ne mere. Zašto se ne meri, i kako može da se kaže da ono što se ne meri – ne postoji, ne mogu da objasnim. Prema tome, alarmantno je što se to ponavlja i što se građanima predstavlja da je problem jedino u PM česticama, a ne u nečemu što se očigledno ili zataškava ili se ne zna šta je“, istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, višedecenijsko nagomilavanje miliona tona otpada i njegovo paljenje u ovom letnjem periodu je potpuno normalno. Ali to šta je izašlo odatle i koje su koncentracije toga, nikakav monitoring u Srbiji ne meri.

„Mi nikada nećemo znati koliko je bilo ugroženo zdravlje građana, zato što nisu bila merenja“, napomenuo je on.

Govoreći o izjavama Gorna Vesića o količini pm čestica u vazduhu u toku dana u Beogradu, Jovanović je rekao da to  ne govori ništa o ugrožavanju zdravlja građana.

„Sadržaj teških metala i jedinjenja se tu ne vide. Problem ovakvog podzemnog sagorevanja sa PM česticama nema nikakve direktne veze , niti je osnovni uzrok za brigu. Ovako će građani da budu obavešteni da se sklone od tih čestica, a ne od ozbiljnih toksičnih materija, koje mogu biti u većoj ili manjoj koncetraciji. Ali, došlo je do propusta, i mi nećemo saznati ništa o količini tih jedinjanja u vazduhu. Pričati samo o PM česticama je nestručno i nepotrebno“, rekao je on.

Govoreći o eventualnom proglašavanju vanredne situacije zbog zagađenosti, on ističe da ni u tom slučaju nadležne institucije ne bi odreagovale pravilno, jer „bez merenja ne znate šta se dešava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare