Jovanović: Naša kultura je takva da je žrtva češće kriva nego zlikovac

Vesti 04. jul. 202110:35 > 11:2512 komentara
Podeli:

Novinarka Danasa Jelka Jovanović kaže da je naša kaznena politika takva da svako može da nekažnjeno zlostavlja bilo koga.

„Naša kultura je takva da je žrtva češće kriva nego zlikovac, posebno kad se to događa u okviru porodice ili zatvorenih zajednica. Imamo neverovatnu situaciju, da jedan jako dobar sistem kao što je Petnica može da bude urušen, jer nisu bili u stanju da prepoznaju trenutak kada je trebalo reagovati i javno i pred pravosudnim organima, da taj čovek dobije otkaz i bude primereno kažnjen“, kaže ona.

Povezane vesti:

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom nedavno je objavila izveštaj o svom terenskom istraživanju o kršenju prava i nehumanom postupanju sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koja su zbrinuta u socijalnim ustanovama širom Srbije. Jelka Jovanović kaže da odnos prema drugačijima, a posebno prema nemoćnima nije dobar.

„U Srbiji se i dalje takva deca skrivaju u kući ili se čuvaju daleko od očiju. Ko ne veruje neka pogleda po svojoj porodici. Svaka porodica u nekom širem okruženju ima nekog sa Daunovim sindromom, svaka porodica ima neko zanemareno dete koje zbog toga dospe u ustanovu i vodi se celog života sa smetnjama u razvoju iako nije postojao nikakav razlog da bude tako. Da uže i šire orkuženje vode računa… Naš problem je stav, tako je dugo vremena, za socijalnu zaštitu se malo odvaja, malo se vodi računa o edukaciji roditelja, a deca i sa najtežim sindromom mogu da budu uključena u obrazovni sistem“, kaže novinarka Danasa.

Jovanović dodaje da su ankete s roditeljima, kada treba da se formira inkluzivno odeljenje, vrlo nepovoljne.

„Uglavnom većinski odbijaju, jer ne znam šta će njihovoj deci da se dogodi ako se druže. Deca dok ne počnemo da ih vaspitavamo ne prave razliku, čak ne prave razliku u sistemu lepote, da li dobro govori, da li mu treba pomoć u hodanju“, poručuje.

Zato bi, dodaje Jovanović, volela da vlast više izdvaja za obrazovanje, kulturu i socijalnu pomoć.

„Bez toga društvo ne može da napreduje, bolje da se izdvaja za to umesto tenkova i oklopnih vozila, to mi se čini užasnim bacanjem novca s jedne strane, a s druge zasenjavanje prostotom, jer čini ti se da si snažan, ali svako društvo je snažno onoliko koliko može pojedincu da pomogne“, rekla je Jovanović.

Smtra i da pitanja koja su ključna za opstanak društva i zajednica ne treba da postanu deo predizbornje kampanje.

„Kad je izašao izveštaj o analizi situacije u domovima za decu, prva reakcija je bila krivi su oni pre nas. Za to smo svi krivi, to ne sme da bude deo kampanje u smislu optuživanja, nego mora da bude programski postavljeno, sa konkretnim primerima, u konkretnim zajednicama. Personalni asistenti zavise od dobre volje vladajuće većine da li će biti u budžetu ili ne, zavise i od međunarodne zajednice i donacija. To bi moralo da bude deo programa svakoga ko želi da učestvuje na izborima“, navela je.

Komentarišući situaciju sa epidemojim koronavirusa u Srbiji, Jovanović je rekla da je očigledno da smo „kao pušteni s lanca“.

„To opet ide od vrha, čak je i doktor Kon skinuo masku, nemamo dobar odnos prema vakcinaciji, nabavljeno je dovoljno vakcina ali i dalje nedostaje dovoljno motivacije, posebno mladih, to opet ima veze s vaspitavanjem. Zakazali su oni koji je trebalo da vode ozbiljnu kampanju vakcinacije“, dodala je.

Za desničare koji su pokušali da prekinu otvaranje izložbe fotografija „Duša Srebrenice“, Jovanović kaže da je dobra vest što ih je bilo malo, ali da nije dobra što nisu privedeni jer su skandirali osuđenom ratnom zločincu.

„Otvorili smo krug, ne relativizacije, nego poništavanja tako bliske prošlosti i strašnih zločina. Naš javni diskurs je relativizacija zločina, posebno relativizacija uloga oružanih snaga Srbije i paravojnih formacija i to nas je dovelo dotle da naša deca ne znaju gde su Kosovo i Srebrenica, ali znaju da kliču osuđenim i dokazanim zločincima, nije to dobro“, rekla je novinarka Danasa,.

Komentari

Vaš komentar