Jovanović (Krizni štab): Nije razmatrano davanje treće doze kovid vakcina

Vesti 02. jul 202109:39 > 14:38 26 komentara
N1

Nacionalno stručno telo za imunizaciju, koje daje preporuke u vezi sa imunizacijom, još nije razmatralo davanje treće doze vakcine protiv kovida u Srbiji, rekla je članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Povezane vesti

Jovanović za list Danas objašnjava da davanje treće doze još nije razmatrano na sastancima, „pre svega zato što masovna imunizacija još nije završena“.

Ona ističe da je vakcinacija „ultimativni prioritet“ i da će u jednom trenutku i davanje treće doze biti predmet razgovora Nacionalnog tela za imunizaciju.

Sagovornica Danasa objašnjava da kada se govori o trećoj dozi vakcine, postoje „najmanje tri različita ugla gledanja“.

Prvi se odnosi na osobe koje su kompletno vakcinisane i koje četiri nedelje posle druge doze nemaju merljive vrednosti zaštitnog imuniteta. Drugi se odnosi na dužinu trajanja vakcinalnog imuniteta posle kompletne imunizacije, odnosno pitanja o tome koliko dugo će nas indukovani imunitet štititi od infekcije i da li će biti potrebna nova doza, koja će pojačati zaštitni imunitet, objasnila je ona.

Treći aspekt, rekla je Jovanović, odnosi se na pitanje potencijalnog uvođenja sezonske vakcine za kovid-19 zbog pojave novih, odnosno zabrinjavajućih varijanti virusa za koje vakcinalni imunitet više nije dovoljno dobar da spreči oboljevanje.

Delta soj otporniji na visoku temperaturu od drugih varijanti

Jovanović kaže o delta soju koronavirusa, koji je registrovan kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili iz Rusije, da je on zarazniji i daje drugačije simptome nego prethodni sojevi virusa.

Kaže da su dve osobe koje su zaražene delta sojem koronavirusa mlađe dobi.

„Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, zamaranje, jeste gojazna osoba, pa je bilo očekivano da će imati težu sliku“, navela je virusološkinja, dodajući da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo širenje virusa.

Jovanović je za RTS rekla da delta varijanta virusa jeste promenjena – zaraznija je, lakše se širi, napada i mlađe osobe i daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

„Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja čula mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju“, navela je Jovanović ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja koronavirusa. Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja, kaže Jovanović.

„Virus se menja, a ono što je specifično jeste da je otporniji na višu temperaturu u odnosu na druge varijante, pogađa mladu populaciju. Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemijskih mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovati ih“, napomenula je virusološkinja i članica Kriznog štaba.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare