Jovanović: Jedva čekamo tužbe GSP-a

Vesti 17. feb. 202113:375 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Umesto da odgovore na razumna i utemeljena pitanja u vezi sa javnom nabavkom kineskih električnih autobusa, GSP preti tužbama svima koji ta pitanja postavljaju, saopštio je predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović.

Jovanović je u pisanoj poručio da CLS da jedva čeka tužbe GSP-a i da ih vidi kao priliku da se dodatno otvore pitanja u vezi sa poslovanjem i funkcionisanjem tog gradskog preduzeća.

Rukovodstvu GSP-a poručio je da u međuvremenu odgovori javnosti na sledeća pitanja:

  • Kako je moguće da se na tenderu momentalno eliminiše ponuda niža za 1.64 miliona evra, bez potpitanja i dodatnog roka da se druge tehničke stvari razjasne?
  • Zašto je pobednička ponuda skuplja za 80 hiljada evra po autobusu od nabavke iz 2015. godine, kada se radi o istom proizvođaču i isto električnim vozilima?
  • Da li je GSP proverio, kao bitan element tendera, navedenu potrošnju struje po kilometru iz kineske dokumentacije u bilo kom domaćem ili evropskom nadležnom telu?
  • Da li su tenderi u ovoj godini samo nastavak spornih tendera iz 2019. godine, koji su navodno crtani za dva konkretna ponuđača?
  • Zašto se za solo dizel autobuse iste marke, kupljenih te 2019. godine, plaća redovno servisiranje čak 1.86 miliona evra, kada se radi o novim vozilima uz koju ide puna petogodišnja garancija?
  • Da li određeni broj tih solo dizel vozila već ima probleme sa korozijom, što bi predstavljalo ogroman i bezbednosni i zdravstveni rizik po Beograđane?
  • Da li se očekuje tender za zglobne autobuse na gas gde će se pojaviti suštinski samo jedan ponuđač, koji je već prisutan u prevozu?

Jovanović je naveo i da je spisak pitanja mnogo duži, i da se nada da će sa rukovodstvom GSP-a, u normalnoj komunikaciji i bez pretnji, imati prilike da razjasne i druge stvari.

Podsetimo, na tenderu za javnu nabavku 10 električnih autobusa izabrana je ponuda firme „DAT holding doo“ čije sedište se nalazi u porodičnoj kući na Voždovcu i koja se vodi kao preduzeće koje se bavi proizvodnjom rashladne i ventilacione opreme. Druga ponuda je odbijena, iako je bila niža za milion i po evra.

GSP Beograd tim povodom je saopštio da je autobuse kupio na javnom otvorenom tenderu na kojem su ponudu dale dve kompanije koje zastupaju kineske proizvođače autobusa, a da je tenderska komisija, u skladu sa zakonom, odbacila jednu ponudu jer je bila nepotpuna.

Iz GSP-a su najavili i da će podneti prijave za klevetu protiv lica koja su prethodnih dana nastupala u javnosti i „širila laži o nabavci električnih autobusa“.

Komentari

Vaš komentar