Jovanović: Ispada da u Vinči nije bilo zagađenja jer nije bilo merenja

Vesti 12. avg 202109:20 > 13:44 11 komentara
N1

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović ocenio je da su uvredljive i neodgovorne izjave zvaničnika koji su kazali da "nije bilo ništa strašno" kada se zapalila deponija u Vinči, jer taj stav nemaju čime da potkrepe pošto nije bilo merenja količine zagađenja.

Dan nakon što se zapalila deponija u Vinči 7. avgusta, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da nema mesta za strah i paniku, da je zagađenja bilo u toku jednog sata i da građani treba da zatvore prozor.

POVEZANE VESTI:

Jovanović je za Nedeljnik rekao da je požar na deponiji u Vinči incident za koji građani moraju da znaju šta se desilo i da li su bili ugroženi, a jesu, ali su ostali uskraćeni za informacije jer se zakasnilo sa reakcijom.

„Nije normalno da ne znamo šta se dešava (…) Ispada da nije bilo zagađenja jer nije bilo merenja, a bez merenja nije se desilo“, kazao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je pored povećane koncetracije PM 10 i PM 2,5 čestica problem i to što nije ispitano šta je u njima, „a to je ono što je ugrozilo zdravlje građana“.

„Ima nešto i u njima, specifično, jer taj požar gori godinama. Bitno je šta je u tim česticama. Zato je potrebna analiza. Mi smo svakako bili ugroženi, manje ili više ali nećemo znati koliko. Zdravlje je za naše institucije trećerazredna kategorija“, ocenio je on.

Kancerogeni agensi enorman rizik po zdravlje

N1

Pulmološkinja u penziji Dragana Jovanović izjavila je da je ovakvo nekontrolisano sagorevanje otpada posebno opasno jer se ne može predvideti tačno šta se sve može oslobditi iz širokog dijapazona hiljade toksičnih jedinjenja, a da ekstremno toksični i kancerogeni agensi predstavljaju enorman rizik po zdravlje stanovništva.

Jovanović je za „Nedeljenik“ rekla da gasovi iz požara obuhvataju, između ostalog, kancerogene policiklične aromatične ugljovodonike, među kojima su jedinjenja nastala sagorevanjem plastike veoma kancerogena.

„Sagorevanjem deponija emituje redovno i deponijski gas kao nusprodukt procesa razgradnje deponovanog otpada, koji sadrži oko 50 odsto metana, smrtonosnog gasa s efektom staklene bašte, koji kad se nađe u vazduhu posle smanjenja kiseonika ispod koncetracije neophodne za normalno disanje dovodi do gušenja“, naglasila je ona.

Komentarišući izjavu gradonačelnika Radojičića, Jovanović je navela da je zapanjuje toliki cinizam i potcenjivanje građana da se od početka evidentno teškog ekološkog incidenta 18 sati nisu oglašavali, a onda i kad su se oglasili, „dodatno su iritirali građane“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare