Jovanović: Grupa za bezbednost novinara doprinela boljem praćenju predmeta

Vesti 28. sep 202211:37
Izvor: N1

Članica Stalne radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara Nataša Jovanović ocenila je da samo postojanje te radne grupe nije doprinelo povećanju bezbednosti novinara, ali da je "nesumnjivo doprinela boljem praćenju predmeta".

Pročitajte još:

„Ono u šta sam sigurna je da je dobro da takva grupa postoji jer je nesumljivo doprinela boljem evidentiranju predmeta, boljem dokumentovanju i praćenju predmeta i nesumnjivo je doprinela boljoj razmeni informacija izmedju nadležnih institucija, pre svega policije i tužilaštva i medijskih i novinarskih udruženja“, rekla je Jovanović za JugPres.

Ona je dodala da članovi radne grupe preispituju konkretne predmete, bave se konkretnim slučajevima, dok novinarska udruženja postavljaju pitanja nadležnim institucijama, od kojih dobijaju „vrlo konkretne informacije dokle se stiglo i šta se desilo sa tim slučajevima.

Po njenim rečima, opšti utisak je da oni novinari koji prvi put prijavljuju neki incident ne znaju kome tačno treba da se obrate, da neki prijavljuju direktno novinarskim udruženjima u kojima su članovi, ali da „više veruju policiji“ uz ocenu da je policija vremenom naučila kako da se postavi prema novinarima,

„Više ih ne pitaju da li su novinari ili nisu, već slučajeve prosledjuju tužilaštvu i onda tužilaštvo, takva je zakonska procedura, odlučuje da li ima krivičnog dela ili ne“, kazala je Jovanović, dodajući da novinari ipak nemaju velika očekivanja.

Istakla je da je evidentno veliko nepoverenje u sistem i državne institucije, da novinari nemaju velika očekivanja u pogledu rešavanja slučajeva, ali da prijavljuju da bi ostalo zabeleženo.

Komentari

Vaš komentar