Jovanović: Delta soj se brzo proširio zbog nepoštovanja mera, neophodna revizija

Vesti 19. avg 202115:15 21 komentara
N1

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović kaže da je zbog porasta broja novozaraženih neophodna revizija mera. Oko 90 odsto pacijenata sa simptomima kovida 19 od kojih je uzet uzorak, ima delta soj, navodi Jovanovićeva.

Tanja Jovanović je ocenila za Prvi program Radio Beograda da epidemijska situacija u Srbiji nije stabilna, posebno ako se ima u vidu podatak o porastu broju zaraženih na dnevnom nivou.

Povezane vesti

Takve okolnosti, prema njenim rečima, zahtevaju i reviziju, ali i strožu kontrolu sprovođenja protivepidemijskih mera.

Jovanovićeva ističe da je u Srbiji trenutno dominantna delta ili indijska varijanta (soj) koronavirusa i da oko 90 procenata pacijenata sa simptomima kovida 19 od kojih je uzet uzorak, ima taj soj virusa.

Precizirala je da je bilo očekivano da delta varijanta postane dominantna u septembru, ali se brzo proširila zbog nepoštovanja epidemijskih mera.

Jovanovićeva, koja je i član Kriznog štaba, napominje da sve nove varijante koronavirusa, u odnosu na inicijalnu vuhansku, imaju sposobnost lakšeg prenošenja sa bolesne na zdravu osobu, pa tako delta varijanta virusa za 70 procenata ima bržu transmisiju nego britanska ili alfa varijanta.

Nove varijante virusa se, prema njenim rečima, brže šire, one dovode do promene u kliničkom ispoljavanju infekcije, utiču na promenu terapije, kao i na pouzdanost dijagnostičkih testova koji se koriste za dijagnostikovanje kovida 19, prenosi RTS.

Napominje da od delta soja češće obolevaju mladi, nevakcinisani, da klinička slika počinje glavoboljom i temperaturom, da nema karakterističnih simptoma kao što su gubitak ukusa i mirisa, ali da ipak može da dođe i do razvoja kompletne kliničke slike kovida 19 koja zahteva i hospitalizaciju.

Nepoštovanje protivepidemijskih mera – pre svega nenošenje maske i neodržavanje potrebne fizičke distance, ali i apstrahovanje činjenice da postoji kovid 19, kao i brojna putovanja, odlasci na godišnje odmore, faktori su koji su uticali na to da izgubimo kontrolu nad epidemijom i uđemo u četvrti talas, konstatuje Tanja Jovanović.

Podseća da su se varijante virusa na početku geografski determinisale – britanska, južnoafrička, brazilska, indijska, ali da je na osnovu odluke SZO promenjena nomenklatura i da se varijante virusa sada obeležavaju slovima grčkog alfabeta.

Sve vakcine koje su u upotrebi u Srbiji efikasne su protiv postojećih sojeva, navodi Tanja Jovanović i objašnjava da one štite od ozbiljnih formi infekcije i hospitalizacije, ali da – u apsolutnom smislu, ne štite od infekcija koje izazivaju novi sojevi virusa.

Ne zabrinjava činjenica da se zaražavaju osobe koje su primile dve doze vakcine jer, ističe Jovanovićeva, nijedna vakcina, pa ni ove protiv kovida 19, ne pokazuje apsolutnu efikasnost.

Vakcine koje se koriste u Srbiji imaju efikasnost preko 90 procenata, što ukazuje da su vrlo pouzdane.

Imunski sistemi imaju različitu efiksanost, pa se dešava da se pojedine osobe ponovo zaraze, i posle kompletne imunizacije.

Međutim, dobro je, prema njenim rečima, da vakcine štite i takve osobe od teških oblika bolesti.

Jovanovićeva navodi da je treća doza vakcine preporučljiva, pre svega, za imuno-kompromitovane osobe, koje boluju od najtežih formi bolesti – time se pojačava njihov imunitet.

Ona veruje, a i kliničke studije su to pokazale, da kombinacija različitih vrsta vakcina može da dâ dobar rezultat, posebno u kontekstu obezbeđivanja maksimalnog imuniteta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare