Jovanović (CLS): Bez pomoći države, građani ne mogu mnogo po pitanju zagađenja

Vesti 08. dec 202115:591 komentar
Podeli:
Izvor: CLS

Bez pomoći države, građani ne mogu mnogo da urade na poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjenu zagađenja, jer je država ta koja bi trebalo da pomogne tranziciju ka čistim vidovima energije, kako u Beogradu, tako i čitavoj Srbiji, izjavio je FoNetu predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović.

On je poručio da se mora polako menjati individualno grejanje na lignit i mazut i uklanjati iz sistema beogradskih i drugih elektrana.

Povezane vesti

“Moramo kontrolisati i gradski prevoz, da nema korodiranih loših autobusa, da se ne skidaju dizel filteri, ali stavljati i filtere na najveće zagađivače, a to su u slučaju Beograda TENT A i B”, dodao je Jovanović.

Postoje mere koje svi znaju, ali se o tome samo priča, a ništa ne radi, ocenio je on i pozvao građane da se ne greju na vlažna drva, lignit ili nekvalitetan ugalj, ukoliko za to imaju mogućnosti.

“Ali, to su neke iznuđene mere, jer mi vazduh čist, bez podrške i politike grada i države, nećemo imati”, predočio je Jovanović.

On smatra da građani eventualno mogu da ublaže problem, ali da ne mogu sami, bez subvencije države, da zamene kotao na gas ili da pređu na pelet, niti da kupe električni automobil.

Podsetivši da mnoge države u svetu imaju programe subvencija za zamenu kotlova na mazut i lignit i kupovinu električnih automobila, Jovanović je rekao da su zemlje regiona na velike termoelektrane već stavile i elektrofiltere i filtere za odsumporavanje.

“Recept se zna, potrebna je politička volja i da se marketing zameni konkretnim akcijama”, istakao je Jovanović i napomenuo da nikakvih pomaka po tom pitanju nema još od usvajanja prvog plana kvaliteta vazduha 2015. ili 2016. godine.

Prema njegovim rečima, od lošeg kvaliteta vazduha svake godine prevremeno umre oko 6.000 građana Srbije.

Još više je hroničnih bolesnika kojima zagađenje dodatno pogoršava zdravstveno stanje, zaključio je Jovanović.

Komentari

Vaš komentar