Jovanović: Bojim se da nećemo saznati šta je govorio direktor policije Rebić

Vesti 15. jul 202113:23 > 15:03 1 komentar

"Sama istraga oko Gorana Papića je još uvek u toku i direktor policije Vladimir Rebić će biti poslednji svedok koji će biti saslušan u ovoj istrazi. Bojim se da nećemo saznati o čemu je on govorio i šta je govorio, a sve ono što smo videli u prethodnom periodu nam ukazuje na to da Rabić ni na koji način nije bio uključen u taj slučaj. A pitanje je da li je uopšte znao šta se tu dešava, iako je direktor policije", izjavila je novinarka portala KRIK Bojana Jovanović u emisiji "N1 Studio Live" govoreći o saslušanju direktora policije Vladimira Rebića koje se vrši u sklopu istrage protiv bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića.

Prema njenim rečima, interesantno je da smo u ranijem svedočenju od Papića čuli da je bivši ministar policije Nebojša Stefanović govorio neistine.

„Papićev advokat  nije želeo da govori o tome, niti se tužilaštvo izjašnjavalo o istrazi, tako da ostaje da vidimo šta će se desiti nakon današnjeg saslušanja Rebića. Verujem da će sve biti brzo završeno, a i da će istraga biti uskoro okončana“, rekla je Jovanović.

Povezane vesti

Konstatuje da je ovo jedan od retkih slučajeva gde se vidi veza između policije i klana Veljka Belivuka.

„Papić je jedan od policijaca koji je uhapšen i koji se sumnjiči zbog veze sa Veljkom Belivukom. Osim toga, postoji još nekoliko postupaka. Između ostalog, dvojica policajaca su uhapšena zbog toga što su osumnjičeni da su pomogli grupi Belivuka tako što su površno pretresli stan jednog od uhapšenih… Sa druge strane, još jedno važno ime koje se pominje u ovom postupku je inspektor SBPOK-a Božidar Stolić, koji je osumnjičen da je Belivukovoj grupi odavao informacije iz policije“, podseća Jovanović.

Prema njenom mišljenju istraga protiv Stolića je najozbiljniji postupak koji se tiče veza koje je Belivuk imao sa policijom.

Ističe da nisu ispitani oni za koje se u javnosti godinama pominjalo da su u vezi sa Belivukom, između ostalog visokopozicionirani žandarm Nenad Vučković Vučko, koji je očito bio veza u policiji, a koji se više uopšte ne spominje u vezi sa Belivukom.

Dijana Hrkalović među onima koji nisu saslušani u vezi sa klanom Veljka Belivuka

„Sa druge strane, ime koje je veoma važno je Dijana Hrkalović, nekada od najmoćnijih osoba u policiji, koja je preko Vučkovića bila povezana sa ovom grupom. Ona je dala iskaz u policiji, ali tom prilikom uopšte nije pitana o vezi sa Belivukom“, istakla je Jovanović.

Ona napominje i da se istraga ne bavi vezama Belivuka i osoba koje su u vlasti, a koje se nigde ne spominju.

„Između ostalog, tu mislim na Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade Srbije“, kazala je ona.

Jovanović naglašava da je Hrkalović važila za veoma moćnu osobu, kao i da su je se mnogi plašili.

„Malo je verovatno da Papić nije bio u kontaktu sa njom. Koliko se sećam, on je rekao da je jedno vreme sarađivao sa njom, ali da se kasnije distancirao“, kazala je gošća N1.

Podsetila je i da se Papić zaposlio mimo konkursa u MUP-u Srbije.

„Nema nikakvo formalno policijsko obrazovanje i nikada nije radio u policiji, ali je preko veza došao u MUP, i to očito ne vidi kao problem. U vreme kada je došao, brzo je napredovao, i preskočio neke stepenike, koje policajci prolaze godinama. Došao je na veoma važno mesto, zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a u isto vreme je napredovala i Dijana Hrkalović. Njihove karijere su paralelno ‘rasle’ dok je na čelu MUP-a bio nebojša Stefanović“, rekla je Jovanović.

Na pitanje da li će se rasvetliti kompletna uloga bivšeg ministra Nebojše Stefanovića odgovara da je to uglavnom političko pitanje, i podseća da je nedavno izgubio podršku u svojoj stranci.

„Videćemo da li će se ispitati njegove veze, da li ih je imao i u kojoj meri. Opet je to pitanje politike, kao i što je pitanje politike trenutka u kojem je Belivuk uhapšen.

Izvor: Objektiv.rs

Govoreći o intervjuu, koji je Goran Papić dao poslaniku SNS Vladimiru Đukanoviću, u kome je istakao da je Nebojša Stefanović govorio niestine o njemu, ona je ocenila da je to jedna vrsta – pritiska ili poruke.

„Ja bih tumačila to kao poruku, da ako je Papić u jednom trenutku bio u nemilosti, sada je situacija značajno drugačija, i da to možda ipak ima veze sa njegovim odnosom prema Nebojši Stefanoviću. Dakle, očito je da su on i Stefanović bili veoma bliski, a sa druge strane, kako je i rekao u intervjuu, oni više nisu u dobrim odnosima. Ali, on je u dobrim odnosima sa ovim drugim delom Srpske napredne stranke, koji je i izglasao nepoverenje Stefanoviću. Same funkcije Đukanovića su prema mom mišljenju veoma problematične. Predstavnik vlasti i narodni poslanik istovremeno je u Visokom savetu sudstva i advokat koji zastupa okrivljene u nekim od najvećih slučajeva organizovanog kriminala u zemlji i to ne bi trebalo da se dozvoli. Ali, očigledno je da se ovde sve može“, zaključila je Jovanović.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare