Jovanović (Batut): Omikron trenutno dominira u svetu, od nas zavise posledice

Vesti 22. dec. 202112:18 > 12:203 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/Božana Pavlica

Omikron soj danas dominira u svetu, a kakve će biti posledice intenzivne transmisije virusa u pojedinim zemljama i zajednicama zavisi od nas samih, izjavila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović na završnoj konferenciji "Osnažene zajednice - put ka inkluziji i razvoju".

Jovanović je na konferenciji u okviru projekta „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u vreme pandemije kovida“ istakla da će se, s obzirom na pojavu novog soja, ali i nova saznanja o samoj bolesti, preporuke i uputstva o postupanju na način koji štiti od širenja kovida-19 verovatno menjati.

Povezane vesti

„Takve mere će, međutim, stalno biti potrebne dok pandemija traje u Srbiji i svetu“, naglasila je Jovanović i poručila da su javnozdravstvene preporuke neophodne i obavezujuće, bez obzira na to koliko su vremenski ograničene.

Podsetila je da je Institut od izbijanja pandemije radio „na terenu“ s pripadnicima romske zajednice, i to na preventivnim merama za sprečavanje širenja bolesti, a od prošlog decembra i na imunizaciji protiv kovida.

Zamenica načelnika Uprave za upravljanje rizikom Sektor za vanredne situacije Jelena Jašović navela je da je istraživanje sprovedeno tokom trajanja projekta ukazalo da se marginalizovane grupe suočavaju sa epidemijama, ali i poplavama, ekstremnim vremenskim uslovima, nedostatkom vode za piće i požarima.

„Na pitanje iz upitnika da li su pripadnici marginalizovanih grupa uključeni u rad službi čiji je zadatak smanjenje rizika od takvih dešavanja, njihovi predstavnici odgovorili su odrečno. Naša analiza je, međutim, pokazala da oni žele da se uključe, kao i da je to već moguće u nekim lokalnim samoupravama“, rekla je Jašović.

U okviru projekta koji sprovode NALED i Asocijacija koordinatora za romska pitanja u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ sproveden je i program „Zajedno za zajednicu“.

Prema rečima projektnog menadžera NALED Jelene Torogud, taj program je koncipiran kao odgovor na negativne ekonomske posledice pandemije, pre svega na Rome i Romkinje, kao i druge marginalizovane grupe.

„Tokom trajanja programa, od juna do septembra ove godine privremeno je angažovano 240 lica kod 30 poslodavaca u šest jedinica lokalne samouprave, a Romi i Romkinje obučeni su za konkretne poslove koje su obavljali, dobijali su mesečnu naknadu i troškove prevoza“, rekla je Torogud.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar