Još se traži format: Da li monolog može da postane dijalog vlasti i opozicije?

Vesti 18. jan 202119:24 8 komentara

Kako će izgledati dijalog između vlasti i opozicije o izbornim uslovima još uvek nije poznato, budući da se još uvek traži odgovarajući termin i format. Za opoziciju je važno i da se zna ko će garantovati da ono što eventualno bude dogovoreno, bude stvarno i primenjeno. Među različitim predlozima, mogla se čuti i ideja o fomiranju posebnog ministarstva za izbore.

Da li monolog može da postane dijalog? Do sada je o mogućem međustranačkom dijalogu – vlast pričala svoje, opozicija svoje, a sve čekajući dolazak evropskih parlamentaraca. Predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji treba da bude domaćin evropskim kolegama, prvo je rekao da Skupština ima svoje prioritete, zatim da online komunikacija nije pimerena za ovu temu, tako da se za početak dijaloga još uvek traži prigodan format i termin.

„Tu je ključna stvar ne toliko kad će početi ti razgovori, nego kada će se završiti, dakle oni po meni moraju da se završe negde do maja ili juna, kad god počeli da bi imalo smisla i da bio taj razuman rok od šest meseci, u nekom trenutku je opozicija pominjala i devet, ali je taman je od šest do devet meseci za promenu i da se vidi kako ta stvar funkconiše“, kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

povezane vesti

I kada dijalog počne, za opoziciju, navodi lider Dveri Boško Obradović, veliki problem biće nedostatak poverenja prema ključnim ljudima aktuelne vlasti.

„Ništa im ne verujem, pa čak ni na neku potpisanu reč na kraju tog dijaloga. Zato sam u više navrata rekao da je jedina tačka platforme Srpskog pokreta Dveri – šta su to garancije da će ono što će biti dogovoreno biti zaista i sprovedeno. Ja ne vidim dugi način osim da opozicija, odnosno predstavnici opozicije imaju ulogu u sprovođenju tih mera“, kaže Obradović.

Moguće rešenje Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana vide u osnivanju posebnog ministarstva koje bi se bavilo izborima. Iako predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić kaže da ta ideja nije vredna komentara, to ove stranke nije obeshrabrilo.

„Uspostavljanje tog ministarstva, gde bi na čelu bila osoba koju bi predložile one opozicione stranke, grupacije i pojednici koji bi bili potpisnici tog političkog sporazuma između vlasti i opozicije, uz važnu ulogu EU parlamenta, koji ne bi bio samo tu da posreduje i da miri zaraćene strane, već i da kontroliše primenu onoga što je dogovoreno“, smatra lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Opozicione stranke još uvek razmatraju kako bi izledalo njihovo učešće u tim razgovorima. Narodna stranka Vuka Jeremića smatra da bi na dijalog s predstavnicima vlasti opozicija trebalo da pošalje jednog ili dva ozbiljna čoveka, s kredibilitetom, umesto da, tamo sedi 30 ljudi, „kako bi to vlast volela“. I dok se još uvek dogovara početak dijaloga, sve smo bliži onom što nazivamo izborna godina, budući da je Aleksandar Vućić rekao da će izbori biti održani najkasnije do 3. aprila 2022 godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare