Još se prikupljaju dokazi protiv Belivuka, nejasno da li i o vezi s državom

Vesti 28. apr 202119:42 8 komentara

Bivšeg ministra policije u četvrtak očekuje saslušanje u Tužilaštvu, povodom optužbi da je uticao gde će i kada biti na informativnom razgovoru u policiji pripadnik klana Veljka Belivuka. Optužbe protiv Stefanovića izneo je Goran Papić, bivši policijski rukovodilac, koji je nedavno uhapšen. Policija dva i po meseca kasnije još prikuplja dokaze o Belivukovom klanu. Nedavno je pronađen pravi arsenal oružja, ali se ne zna da li se istraga uopšte bavi vezama ovog klana i državnih funkcionera.

Istraga protiv Veljka Belivuka i njegove grupe počela je tek nakon što je, polovinom oktobra 2020. godine, predsednik države Aleksandar Vučić na kolegijumu u BIA i sastanku sa policajcima, kako je sam rekao, izdao naređenje „sve počistite“.

POVEZANE VESTI

Belivukov klan uhapšen je početkom februara, a pre nekoliko dana u kući, u Ritopeku, a koju je koristila kriminalna grupa, otkrivena je tajna prostorija. Skrovište od petnaestak kvadrata bilo je smešteno između podruma i jedne sobe. Tu je pronađena velika količina različitog oružja, ali i ogromna mašina za mlevenje mesa, za koju se sumnja da je korišćena za uništavanje tela žrtava.

„Ne mogu da isključim da ovakvih tajnih prostorija ima još i da ćemo učiniti sve da one budu pronađene“, izjavio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ministar dodaje da su sa tolikim naoružanjem osumnjičeni za zlodela bili u stanju da vode pravi sukob, gotovo i sa državom. A šta je sve od oružja pronađeno u skrovištu kuće u Ritopeku:

– nekoliko snajperskih pušaka

– 30-ak pištolja

– 30-ak automatskih i poluautomatskih pušaka (nekoliko sa prigušivačima i optičkim nišanima)

– oko 10 kg plastičnog eksploziva

– dve eksplozivne naprave sa daljinskim upravljačem i plastičnim eksplozivom

– nekoliko ručnih bombi

– ručni raketni bacač sa granatama

– nekoliko vojnih mina…

Ako je policija mesecima pre hapšenja nadgledala i pratila pripadnike klana, pitanje je kako su oni neopaženo ovoliku količinu oružja nabavili, a potom ga i uneli u kuću? Novinar Vuk Cvijić kaže – policija je mnogo ranije trebalo da počne da prati taj klan.

„Problem je što ta grupa postoji poslednjih 7 ili 8 godina, to je cela javnost videla na tribinama, a istraga se bavi samo periodom od 2019. godine. Istraga uopšte ne ide u pravcu da se vide veze grupe sa pojedincima iz državnih institucija“, kaže Cvijić.

Belivukova kriminalna organizacija, koja se u javnosti skrivala iza huligansko-navijačke grupe Fudbalskog kluba Partizan „Principi“, bliska je kavačkom kriminalnom klanu. Sumnja se da je ta organizacija odgovorna za najmanje tri ubistva, brojne otmice, trgovinu drogom, pranje novca i nezakonito posedovanje oružja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare