Još jedna rekonstrukcija parka u Donjem Milanovcu, strah šta će od njega ostati

Vesti 02. dec 202213:58 8 komentara

Park koji se nalazi uz obalu Dunava u Donjem Milanovcu rekonstruisan je pre nekoliko godina, a sada su u njemu ponovo bageri. Nove ploče su skinute, drveće je posečeno, a dečje igralište srušeno - da bi se gradilo novo. Stanovnici Donjeg Milanovca kažu da se ovaj park čestim rekonstrukcijama "malo po malo čupka", pa su sada u strahu šta će od njega ostati.

Bageri u parku iznenadili su Milanovčane, iako je još tokom leta organizovan javni uvid u plan rekonstrukcije, ali ne u Donjem Milanovcu već u Majdanpeku koji je udaljen oko 55 kilometara i čijoj opštini Milanovac pripada.

Projektom rekonstrukcije, osim uređenja parka, predviđena je i izgradnja kružnog toka sa fontanom i saobraćajnice. Milanovčanin (ime poznato redakciji), koji je govorio za N1, kaže da će kružni tok uzeti deo parka, kao i nova ulica kojom će se zaobići centar grada i koja će ići do pristaništa.

Kako nam je ispričao, tokom prethodne rekonstrukcije je bilo postavljeno novo osvetljenje, ploče na pešačkoj stazi, kao i dečje igralište. Sada je sve to otišlo da bi se pravilo novo. Park je raskopan, tuje su iščupane, veliki drveće posečeno, a uklonjene ploče razgrabljene, kaže sagovornik N1.

Kako su mediji ranije objavili, površina parka je već smanjena prošle godine kada je opština otuđila deo zemljišta da bi se gradio hotel sa četiri zvezdice. Od hotela još nema ni traga, a na sada privatnom zemljištu nalaze se stadion za male sportove, vrtić i deo parka, kao i staze keja.

U tenderu za obnovu parka, koji je raspisala Opština Majdanpek rekonstrukcija je podeljena u dve faze. Prvu čine izgradnja kružnog toka sa fontanom, parking prostor i uređenje zapadnog dela parka, a drugu fazu – istočni deo parka sa pijacom suvenira i dečjim igralištem.

„Uz reku postoji uređena popločana staza koja prati obaloutvrdu i zadržava se u celosti. Uređenje je pretežno parkovskog karaktera, ali bez jasno definisanih podcelina i prilično neuređeno. Središte parka uz reku je skulptura mamuta, koja nosi arheološku simboliku ovog kraja. Na prostoru planiranom za uređenje već se nalazi pijaca ručnih radova koju je rekonstrukcijom potrebno osavremeniti, urediti i uklopiti u rešenje šireg okruženja. Postojeće dečije igralište površine oko 125 m2 potrebno je povećati i uklopiti u parkovsko rešenje. Postojeće zelenilo nije naročito bogato, ali je tendencija da se svo zdravo rastinje sačuva i uklopi u novi plan ozelenjavanja. Novoplanirane staze su definisane tako da je većinu postojećih stabala moguće sačuvati unutar zelenih površina“, navodi se u projektu obnove koji je izradilo preduzeće iz Beograda.

Projektom je predviđeno da park ima veliku centralnu stazu i manje poprečne, kojima će prostor biti podeljen na manje zelene površine u okviru kojih će se formirati ružičnjaci, a uz njih klupe za sedenje.

Radovi na rekonstrukciji su počeli 7. oktobra, a predviđeno je da se završe istog dana naredne 2023. godine. Procenjena vrednost nije navedena u javnom pozivu koji je objavljen proletos.

Portal N1 pokušao je da dobije odgovore i iz Opštine Majdanpek, ali u Opštini nije bilo nikoga ko bi mogao da odgovori na naša pitanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare