Još jedna akcija „Svirni dvaput ako ti je dosta česmovače“ u Zrenjaninu

Vesti 24. sep 202115:13 1 komentar
Zrenjaninska akcija

Aktivisti Zrenjaninske akcije organizovali su i danas, pored gradske kuće, akciju "Svirni dvaput ako ti je dosta česmovače", kojoj se odazvao veliki broj vozača. Oni su zatim predali i zahteve za informaciju od javnog značaja u kojima traže imena i prezimena, stručnost i kvalifikacije, predjašnja iskustva članova gradonačelnikovog tima koji su angažovani na rešavanju problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu i 22 naseljena mesta.

Traže i datume njihovog imenovanja na date funkcije kao i zvaničnu odluku i rešenje o formiranju tima.

Aktivisti su zatražili i specifikacije troškova rada tog tima i zarade članova tima ukoliko su ovo plaćene funkcije i specifikacije poverenih poslova svakog člana tima.

Među zahtevima je i datum kada će biti sazvana Skupština grada po pitanju usvajanja izveštaja stručne komisije procene vodosnabdevanja i usvajanja stručne procene vodosnabdevanja Zrenjanina.

Podsetilo su da je Srbija kao članica Ujedinjenih nacija (UN) glasala za Rezoluciju UN iz 2010. godine kojom se kao ljudsko pravo prepoznaje pravo na pristup čistoj vodi.

„Pravo na čistu vodu predstavlja svetski priznato osnovno ljudsko pravo i stoga se svaka informacija koja doprinosi razotkrivaju razloga za kršenje ovog prava mora smatrati informacijom od javnog značaja“, poručili su oni.

U Zrenjaninu je voda za piće zabranjena za upotrebu od 2004. godine zbog prekomerne količine arsena u njoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare