Još jedan ministar u Pandorinim papirima: Tončev zaboravio, pa se setio firme

Vesti 07. okt 202119:06 26 komentara
N1 (arhiva)

U novinarskom istraživanju "Pandorini papiri" - nova otkrića. U poreskom raju, na Britanskim Devičanskim Ostrvima, funkcioner SPS-a i ministar bez portfelja zadužen za razvoj siromašnih opština - Novica Tončev, osnovao je ofšor firmu. Novinari KRIK-a saznali su da Tončev to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je prema zakonu bio dužan da tako postupi. Tončev je prvo negirao navode da je firma njegova, a potom je ipak saopštio da firma jeste njegova, ali da nikada nije radila.

Dvanaest milliona dokumenata o osnivanjima firmi u poreskom raju – i još jedno poznato ime iz Srbije – Novica Tončev, ministar bez portfelja. Pod lupom istraživačkih novinara našli su se papiri koji dokazuju da je Tončev na Britanskim Devičanskim Ostrvima 2010. osnovao firmu „Service for efficient energy“.

Tončev: Koja je to firma, nikad nisam imao tu firmu.

KRIK: Ona je bila na onim Devičanskim Ostrvima.

Tončev: Nikada nije bila, to ste pogrešili. Ne…

KRIK: To smo našli. 2010. godine.

Tončev: Možeš da nađeš gde god hoćeš, nema šanse…

Povezane vesti:

Ali, obećao je Tončev nakon ovog razovora da će proveriti o čemu se radi i dva dana kasnije je izjavio sledeće: firma je ipak postojala.

Tončev: Otvorene su firme u Burarskoj i u Austriji i u Švajcarskoj. I ni jedan jedini dinar nisu imale promet niti bilo kakvu zaradu, niti sam jedan jedini dinar ja uplatio na taj račun i poslovao nešto.

KRIK: Hoćete da kažete da ste Vi zaboravili da ste imali tu firmu? Pošto pričali smo o tome sat vremena.

Tončev: Nisam je ni imao, ja sam je otvorio i ništa nije radila. Da sam je imao da sam bio u Švajcarskoj, na Sejšelima i Dominikani – ja bih znao. Dao sam papire čoveku da mi otvori firmu, ništa nisam radio i tražio sam da se zatvori. Eto.

U odgovoru za N1, Novica Tončev je potvrdio ono što je ranije izjavio za KRIK. Kaže da „Service for Efficient Energy“ jeste osnovao i to sa idejom da gradi mini-hidroelektrane u Srbiji.

„Firma nikada nije zaživela, nije imala otvoren račun, niti je jedan projekat pokrenut sa njom. Praktično sam razmišljao i uvideo da sve mogu da sprovedem i preko „Tončev gradnje“. Budući da firma nikada nije radila niti prihodovala, nisam prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije“, rekao je Tončev.

Iako je bio u obavezi da to učini, jer je i u tom trenutku bio javni funkcioner. Istraživački novinari, ipak, tvrde da je račun za tajnu firmu postojao, što potvrđuju dokumenta koja su „procurela“ švajcarske agencije SFM, koja se bavi osnivanjem ofšor firmi. Međutim, nisu ušli u trag transakcijama, odnosno prometu. Ministar im je obećao dokaze, ali obećanje nije ispunio.

„U dokumentaciji koju mi imamo stoji da je za tu firmu otvoren i račun u Švajcarskoj, g-din Točev je negirao da ima, ali kada to negira – on prvo negira da nije bilo nikakvog prometa na računu, a onda kaže da računa nije ni bilo. Rekao je da će da nam dostavi dokaze od svojih advokata da računa nije bilo, ali to se nije desilo“, rekla je novinarka KRIK-a Marija Vučić.

Da se osnivanje firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima zaista dogodilo – uz potpis Novice Tončeva svedoči i potpis Srećka Kostova, njegovog saradnika iz Surdulice.

A KRIK u tome nalazi još jednu kontroverznu vezu – Kostov je uz Tončeva saradnik i misterioznog biznismena Darka Tamindžića – koji posluje sa uticajnim ljudima širom sveta, a pre svega u Singapuru. No, o svemu – ministar zadužen za razvoj siromašnih opština, Novica Tončev, obećao je da će detaljnije govoriti za N1. Ali, kaže – sledeće nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare