Još bez dogovora o fer izborima, odbačene krivične prijave ne ulivaju poverenje

Vesti 14. avg 202119:20 15 komentara

Pregovori o fer izbornim uslovima vode se u dve kolone. Deo opozicije iza zatvorenih vrata razgovara sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem, a deo sa predstavnicima Evropske Unije. Nema još konkretnih dogovora. Prigovori i krivične prijave podnete za događaje na dan izbora prošle godine mahom su odbačene, što ne uliva poverenje da će na izborima koji će biti za nešto više od šest meseci biti drugačije.

Nije krivično delo – tako je odlučilo Više javno tužilaštvo u Beogradu i odbacilo krivičnu prijavu koju je CRTA podnela u slučaju Uba i ozbiljnog narušavanja tajnosti glasanja.

Povezane vesti

„Ono što je jako zanimljivo jeste da je krivična prijava odbačena, a da tužilac nije ni utvrdio ko bi mogao da bude osumnjičeni u konkretnom slučaju, već je kao što je i krivična prijava bila protiv NN lica tako je i on ostao pri NN licu. Možemo da zaključimo da ne postoji izvesnost kažnjavanja, možete da uradite nešto tako očigledno čak i dokumentovano i da ostanete nekažnjeni“, kaže pravni ekspert Crte Vladimir Tupanjac.

Razgovori o izbornim uslovima trebalo bi da se završe u septembru, a onda da ih svi i poštuju. Stranka slobode i pravde u Nišu traži istragu niške Srpske napredne stranke. Bivši načelnik Uprave i sekretar Sekretarijata za poljoprivredu u tom gradu, Saša Stoiljković govorio je javno da je po nalogu stranke, sakupljao kapilarne glasove za SNS u niškim selima, prenose Jušne vesti.

„Za izbore 2016. i 2020. po nalogu stranke sam sa još troje kolega iz Sekretarijata obilazio poljoprivrednike koje poznajemo jer su naši korisnici subvencija i od njih tražili pomoć za prikupljanje kapilarnih i sigurnih glasova. Obišli smo svih 67 sela na teritoriji Grada Niša po više puta. Za izbore 2016. prikupljeno je 2.200 kapilarnih i 5.700 sigurnih glasova a 2020. godine 3.100 kapilarnih i 7.000 sigurnih glasova“, kaže Stoiljković.

Najviše krivičnih prijava za krivična dela protiv izbornih prava podneto je u Šapcu, gde je izborna saga, zbog ponavljanja glasanja, trajala skoro četiri meseca. Do sada su sve prijave odbačene uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

„Imate u selu Mačvanski Pričinović svedoka koji je snimljen gde kaže da je primio dve i po hiljade dinara i socijalne pakere u zamenu za glas za Srpsku naprednu stranku i pri tome navodi tačno lice od kojeg je dobio taj novac koji je praktično mito za glasanje. Imate i selo Tabanović gde se čovek hvalio da je dobio da deli za glasove po pet hiljada, a on deli po dve i po hiljade i tu imate celu kafanu koja je to čula, a odbačeno je sve samo zato što je to lice rekao – nisam ja“, priča Aleksandar Mijailović iz pravnog tima ZZS Šabac.

Nepravilnosti se događaju na svakim izborima, međutim za njih niko nikad nije odgovarao. Prijave od izbora prošle godine sve su odbačene.

Ukupan broj prijavljenih krivičnih dela protiv izbornih prava u 2020. godini je 24, a najviše prijavljenih krivičnih dela tiče se falsifikovanja rezultata glasanja i uništavanje dokumenata o glasanju, zatim povreda prava glasanja, dok je za davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, sastavljanje netačnih biračkih spiskova i sprečavanje održavanja glasanja prijavljeno po jedno krivično delo.

U zaborav je čak pala i afera džak iz 2012. godine, kada su ispred Skupštine Beograda Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić pokazali džak pun glasačkih listića, tvrdeći da je to dokaz da su izbori u prvom krugu pokradeni, a tražili su i poništavanje izbora.

„Ovo je strašno ako se desilo na jednom mestu, moglo je da se desi na hiljade mesta“, rekao je tada Nikolić.

Posle pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, lideri Srpske napredne stranke nisu insistirali na rešavanju tog slučaja, a krivična prijava je odbačena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare