Joksimović: Teme iz Klastera 4 pokazuju međupovezanost Evrope – niko ne može sam

Vesti 16. dec 202117:34 7 komentara
Beta/Amir Hamzagić

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je u Beogradu da teme iz Klastera četiri pokazuju međupovezanost Evrope, jer niko sa tim pitanjima ne može da se izbori sam.

Srbija je raniije ovog meseca otvorila Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Povezane vesti

„Teme iz klastera četiri, energetika, životna sredina, održivi razvoj, transevropske mreže i transport su one teme koje najbolje pokazuju međupovezanost našeg kontinenta, gde niko u ovim oblastima ne može sam ni da se izbori za više, ali ni da sanira eventualne probleme ni da pravi održivu mapu puta sam bez svih na evropskom kontinentu“, izjavila je ona na prijemu u Ambasadi Francuske povodom preuzimanja te zemlje predsedavanja Evropskom unijom.

Za Srbiju je važno da je ove teme, navela je, prepoznala na vreme i da ne stoji sa strane i čeka promene, već da radi na tome „iako su zahtevne i skupe i traže angažman celog društva“.

„Možemo da zaključimo da je 2021. bila uspešna za evropske integracije Srbije, a sigurni smo i verujemo u odnosu i na prioritete francuskog predsedavanja da će i prva polovina 2022. zadržati dobru dinamiku“, navela je.

Istakla je i da je ohrabrena najavom prioriteta francuskog predsedavanja, jer to pokazuje „jasnu posvećenost i Francuske i svih u EU da tema Zapadnog Balkana i proširenja mora da dobije razjašnjenje zbog interesa svih u regionu“.

„Klaster 3 je već u potpunosti spreman i Evropska komisija je dala preporuku za otvaranje. Nastavljamo sa ustavnim reformama i nadam se da će biti podržane od strane građana na referendumu“, rekla je i dodala da se nastavlja rad i na drugim klasterima, posebno Klasteru pet – koheziona politika, poljoprivreda i resursi.

Dodala je da je za Srbiju važno šta EU može da učini za nju, ali i šta Srbija može da učini za Uniju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare