Joksimović: Međuvladina konferencija signal da se rezultati ne mogu ignorisati

Vesti 13. jun 202110:01 > 13:22 22 komentara
Jadranka Joksimović
N1

Beograd nije iznenađen odlukom EU da ne otvori nijedno poglavlje, odnosno klaster sa Srbijom. Očigledno da ne samo da nije bilo spremnosti EU da primeni novu metodologiju, već nije bilo ni političke volje, kaže za RTS ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ipak, veruje da će na Međuvladinoj konferenciji, koja je zakazana za 22. jun biti osnažen naš reformski kurs.

Za Srbiju je značajnija informacija da će 22. juna biti održana Međuvladina konferencija na vrlo visokom nivou što je signal da nije prošlo neprimećeno sve ono što smo do sada uradili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima, rekla je za RTS ministarka Jadranka Joksimović.

„S druge strane dva klastera za koja smo bili spremni to su klasteri 3 rast i konkurentnost i 4 zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost za koju smo se intezivno spremali u skladu sa novom metodologijom i smatram da je trebalo da se uđe u punu primenu nove metodologije i moglo je to da se desi da je bilo političke volje. Očigledno da nije bilo spremnosti EU da potpuno primeni novu metodologiju već je ideja da se na konferenciji 22. juna ona konačno potvrdi i krene njena priprema“, objasnila je Joksimović.

Povezane vesti

Ministarka kaže da su „neke zemlje uz to tvrdile da im je kasno stigao izveštaj Evropske komisije o vladavini prava inače bi podržale otvaranje klastera“.

Drugi su rekli, kaže ministarka, da je dovoljno da se potvrdi nova metodologija pa ćemo do kraja godine da idemo na potpunu primenu a neki su rekli da očekuju da se vidi još napredka.

„Različitih razloga smo se naslušali, ovo je donekle bila očekivana odluka ali i dalje smatram da je pogrešna. Mislim da je trebalo da se brže uđe u punu primenu nove metodologije. Srbija je mnogo uradila prethodnih meseci, osnažili smo reformski kurs i politički poveli ovaj proces“, ocenjuje Joksimović.

Kako je rekla, „mora da kaže i zbog naših građana da nisu sve države bile protiv“.

Izvor: RTS

„Francuska je podržala otvaranje klastera kao i Italija, Slovačka, Kipar, Grčka, Mađarska, Slovenija i Austrija. Oni koji su bili protiv imali su različitu argumentaciju ali idemo dalje i Međuvladina konferencija je odličan format“, smatra ministarka.

Navodi da naša samouverenost leži u rezultatima. Znamo šta smo uradili, svi su to prepoznali, ali postoji neka vrsta političkih odluka koje imaju veze sa puno stvari.

„Ne volim da širim negativnu poruku, ovo je težak proces ima svoje uspone i padove i mislim da je dobro što smo osnaženi, imamo samouverenost koja nije zasnovana na praznoj priči i verujem da će do kraja godine još konkretniji korak biti učinjen“, istakla je Joksimović.

Govoreći o onome što je konkretno urađeno, rekla je da su primenjene  preporuke iz prošle godine: Skupština je usvojila iniscijativu za promenu Ustava, usvojen je Zakon za sprečavanje korupcije, Zakon o poreklu imovine, a usvojen je i akcioni plan za medijske strategije.

Na pitanje da li koliko sud Evropske komisije i Evropske unije ima veze sa razgovorima koji očekuju našu delegaciju u utorak u Briselu odgovara:

„Nikada nisam stavljala u kontekst evropske integracije i političke pritiske koji postoje, a čini mi se u poslednje vreme da imajući u vidu i sve što smo  čuli iz Prištine ovih dana, od Kurtija i od drugih aktera, nekako taj koncetrovani pritisak se, čini mi se,u ovom trenutku je na delu, pre svega prema predsedniku koji ide u naše ime da razgovara. I u tom smislu, ja neću ovo da stavljam baš u kontekst pritiska jer mislim da ne bi trebalo da bude i verujem da nije, ali svakako da je ovo jedno osetljivo političko pitanje koje nekako, čini mi se, posebno kod nekih država članica EU dobija posebno zanimanje“, rekla je ministarka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare