Jeremić: Zaokret Srbije ka Zapadu ne mora nužno značiti i dobrobit za građane

Vesti 12. maj 202217:01 50 komentara
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da radikalan zaokret Srbije ka Zapadu ne mora nužno značiti i dobrobit za građane i da spoljnopolitičko opredeljivanje ne rešava problem odsustva evropskih vrednosti u našoj zemlji.

Jeremić se u intervjuu kanalu Slavija info zapitao da li će, ako uvedemo sankcije Rusiji, u Srbiji nestati kriminal, kontrola medija, korupcija ili litijumska mafija.

„Ne, ništa od toga neće biti rešeno, nego će po svoj prilici samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti topliji i srdačniji prijem u Berlinu, Parizu i Briselu. Ako je to jedini dobitak od našeg istorijskog biranja strane, onda to za mene nije naročito privlačna ponuda“, rekao je Jeremić u intervjuu koji je prenela Narodna stranka u saopštenju.

Istakao da je usklađivanje unutrašnje politike sa standardima EU važnije od usklađivanja spoljne politike.

„Neuporedivo je važnije da dostignemo evropske standarde u poštovanju zakona, borbi protiv kriminala, slobodi medija nego da se preko noći u potpunosti uskladimo sa spoljnom politikom EU“, ocenio je Jeremić.

Naveo je primere nekadašnjeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji, kako veruje, pokazuju da radikalni zaokret prema Zapadu ne mora automatski doneti boljitak.

Ocenio je i da Srbija nema dovoljno jake ekonomske i političke razloge da uvede sankcije Rusiji, osim ako joj „sa druge strane nečim ne prete“.

„O tome najbolje govori cena gasa, koji bi Srbija mogla da plaća i više od milijardu evra skuplje na godišnjem nivou, a momentalno bi bankrotirala i mnoga porodična gazdinstva širom Srbije koja izvoze svoje poljoprivredne proizvode u Rusiju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da o važnim spoljnopolitičkim pitanjima mora da se raspravlja u Skupštini Srbije i pozvao vlast da po konstituisanju novog saziva parlamenta zakaže sednicu o spoljnoj politici i onda kaže da li su na delu ucene.

„Ako jesu, da li Zapad ucenjuje državu Srbiju ili ucenjuje Vučića zbog povezanosti njegovog režima sa kriminalom i korupcijom, jer su to potpuno različite stvari. To što je Vučić u ličnom problemu i što neko može da ga drži za gušu i ucenjuje, to nas ne obavezuje“, kazao je Jeremić.

Ocenio je i da trenutno ne postoji država u svetu u kojoj je vlast u toliko bliskom zagrljaju sa svim oblicima organizovanog kriminala kao što je to vlast u Srbiji, koja, prema njegovim rečima, to pokušava da pokrije mantrom da moramo da se opredelimo na koju ćemo stranu, jer je to „tobože vrednosno pitanje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare