Jeremić: Vučić neće dati ni jedan jedini ustupak, mi možemo da ga nateramo

Vesti 31. mar. 202110:44 > 12:1828 komentara
Podeli:

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je u Novom danu da Aleksandar Vučić neće dati "ni jedan jedini ustupak opoziciji u toku predstojećih pregovora", kao i da predstavnici opozicije mogu da ga nateraju ukoliko su jedinstveni i konsolidovani. Kao najveći problem pred predstojeće razgovore, navodi pregovarački sastav koji treba izađe pred predstavnike vlasti. "Ukoliko Đilas nastavi da insistira da tamo bude 'gulaš' raznoraznih predstavnika stranaka i ukoliko se ne dogovorimo oko jedinstvenog i elegantnog nastupa, tada ćemo da prepolovimo naše šanse da uspemo u tom procesu. A ukoliko ne budemo uspeli da jedinstveno nastupimo u ovom dijalogu, onda sigurno neće biti koordinacije oko izbora", napominje Jeremić.

Podsetimo, međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova uz posredstvo poslanika Evropskog parlamenta prema najavama Vladimira Bilčika očekuje se početkom aprila. Evro-parlamentarci su završili interne pripreme i napravili detaljan plan za naredna dva meseca tokom kojih će se sastati sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade i drugi relevantnim akterima u Srbiji.

„Mislim da je vrlo teško pratiti ko je sa kim (u opoziciji), kao i da je to postala jedna cirkuska predstava i ne bih voleo da ‘dodajem ulje na vatru’. Što se tiče pregovaračke platforme, ona je spremna, ona je završena i to više nije tema. Sa njom, po preporuci Narodne stranke ne treba izlaziti u javnost, jer ako ulazite u ozbiljan proces, tada ne možete u javnosti da iznosite šta želite da postignete i šta su vam ‘crvene linije’. Dakle platforma nije problem, ali ono što jeste problem je kako tamo opozicija treba da bude zastupljena“, ocenio je Jeremić.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, Skupština slobodne Srbije je izašla sa predlogom da cela opozicija treba da izađe sa dva kredibilna pregovarača oko kojih bi se svi dogovorili. Stranka na čijem je čelu je prihvatila taj predlog, kao i pokret Dveri, ali Dragan Đilas nije.

„Ja i dalje ne razumem zašto ga nije prihvatio. Logika je vrlo jednostavna. Ukoliko tamo pošaljete buljuk raznoraznih predstavnika svih mogućih stranaka, od toga će da ispadne jedan galimatijas iz koga ništa pametno ne može da izađe“, smatra predsednik Narodne stranke.

Ukazuje da će proces dijaloga biti pod okom evropskih pregovarača, od kojih jedino zavisi, prema njegoj tvrdnji, da li će biti bilo kakvog napretka.

Uloga evropskih posrednika

„Da se potpuno razumemo, Aleksandar Vučić neće dati ni jedan jedini ustupak, možemo da ga nateramo mi i trebamo da budemo svesni toga. Mogu da ga eventualno nateraju i evropski posrednici, a oni će na početku da se postave da posmatraju kako to sve izgleda. Ukoliko mi budemo tamo delovali ozbiljno i konsolidovano tako da znamo šta hoćemo, tada će možda da razmisle da pritisnu i drugu stranu da napravi neki ustupak“, ocenjuje Jeremić.

Na pitanje zašto opozicija nije aktivnija i složnija odgovara: „Što se tiče aktivnosti, ne bih mogao da se složim da nismo aktivni. Poslednjih nekoliko godina smo proveli praveći odbore širom Srbije, danas nijedna politička organizacija u opoziciji to nema. Pokrivamo 80 odsto Srbije. Što se tiče jedinstva, to je neka druga stvar. Slažem se sa konstatacijom da građane ne zanima kakvi su moji odnosi sa Đilasom ili nekim trećim. To nikoga ne zanima, a iz objektivnih okolnosti bi trebalo da u pregovorima pod pokroviteljstvom EU trebalo da nastupimo jedinstveno. Ako ne budemo konsolidovani i ozbiljni, nećemo dobiti ništa“.

„Ponuda Narodne stranke je i dalje na stolu. Hajde da smo jedinstveni, hajde da nas predstavljaju dvojica. Uopšte ne moramo mi iz Narodne stranke čak ni predložiti koja su ta dvojica“, poručio je Jeremić.

Objašnjava da je njegova partija predložila da pregovarači iz opozicije budu Slobodan samardžić i bojan pajtić, kao i da izgleda da je predlog Pajtića „ubo u oko nečiju sujetu“, i dodaje da su u pitanju njegove bivše stranačke kolege.

„Ukoliko Đilas nastavi da insistira da tamo bude ‘gulaš’ raznoraznih predstavnika stranaka i ukoliko se ne dogovorimo oko jedinstvenog i elegantnog nastupa, tada ćemo da prepolovima naše šanse da uspemo u tom procesu. A ukoliko ne budemo uspeli da jedinstveno nastupimo u ovom dijalogu, onda sigurno nećče biti koordinacije oko izbora“, napominje Jeremić.

Ne guramo sebe u prvi plan

Kaže da Narodna stranka ne gura sebe u prvi plan i ne insistira da bude zastupljena u tom dijalogu.

„Onaj koji šalje tamo predstavnike da budu u prvom planu i da paradiraju pred kamerama, neka objasni zašto nema jedinstva. Mi ne insistiramo da budemo bilo gde“, kaže on.

Kao osnovni cilj budućih pregovora sa vlastima navodi bolje izborne uslove.

Kao rezultate Narodne stranke ističe da je to jedina opoziciona organizacija koja funckioniše u više od 80 odsto lokaliteta u Srbiji, kao i da nema drugih opozicionih organizacija sa takvim kapacitetom.

„Činjenica je da smo danas najbolje organizovana opoziciona stranka koja ima najznačajniji broj ljudi koji su spremni da ponesu neku odgovornost. Od lokalnog do republičkog nivoa“, kazao je naš sagovornik.

Za Nenada Ristovića, koji se nalazi na čelu grupe građana u Zaječaru koja je osvojila gotovo 30 odsto glasova kaže: „Svaka njemu čast, ja sam imao želju da se sretnem sa njim, on to nije prihvatio. Poštujem ga, ali mislim da način na koji će vlast pribegavati u kontrolisanju nezadovoljstva u Srbiji je u dozvoljavanju građanskim i lokalnim pokretima da se kroz njih kanališe nezadovljstvo“.

Govoreći o bojkotu izbora i o onome što je on doneo, ističe da nije bilo njega ne bi bilo izbora naredne četiri godine.

„A ovako će ih biti. I biće prilike da se napravi bolji rezultat“, istakao je on.

Lustracija i Zakon o poreklu imovine

Komentarišući promene koje bi trebalo da nastupe nakon promene vlasti, istakao je obračun sa nekim predstavnicima vlasti.

„Mora biti obračuna, po zakonu, sa onima koji su zloupotrebili državne resurse i kršili zakone sa devastirajućim posledicama po narod i državu u prethodnih devet godina. Lustracija i Zakon o poreklu imovine koji bi bio temeljno sproveden je jedan od okosnica politike Narodne stranke“, poručio je Jeremić.

On je komentarišući Nacrt zakona o istopolnim zajednicama rekao da bi ga trebalo odbaciti zbog načina na koji ga je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić „spakovala“.

„To je još jedan režimski trik da se sa tako delikatnom temom popuni medijski prostor i zamuti voda. U 21. veku u Srbiji niko ne sme biti diskriminisan ni po jednom kriterijumu, uključujući i seksualno opredeljenje, ali bi ovaj Čomićkin zakon trebalo odbaciti“, rekao je Jeremić.

Upitan o velikim problemima sa kojima se sreću članovi istopolnih zajednica, on je precizirao da je protiv, kako je rekao, „konkretnog zakonskog rešenja.

„Potencijalno najopasniji aspekt Čomićkinog zakona je onaj koji se odnosi na usvajanje dece. Toga u nacrtu vidljivo nema, a moralo bi biti eksplicitno zabranjeno“, rekao je Jeremić, i dodao da je sve ovo njegovo „lično mišljenje“ i da Narodna stranka još nije zauzela zvaničan stav po tom pitanju.

Komentari

Vaš komentar