Jeremić uoči sastanka: Narodna stranka dala reč – neće na lažne izbore

Vesti 06. maj 202113:19 > 15:19 46 komentara
N1/arhiva

Lider Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas, uoči razgovora političke grupacije koju predstavlja sa predstavnicima Evropskog parlamenta o izbornim uslovima, da je nezahvalno postavljati stvari na način - "bojkot ili učešće na izborima", ali da je ta stranka još prošle godine dala reč da neće učestvovati na lažnim izborima.

povezane vesti

„Održali smo reč i pri njoj stojimo – nema smisla učestvovati na bilo kakvim izborima koji bar nisu minimalno fer i pošteni“, rekao je Jeremić i naglasio da govori i u ime NS, ali stranaka – njenih partnera.

Jeremić je naglasio da ne treba da čudi što su razgovori na kojima četiri grupacije opozicionih stranaka od juče učestvuju sa predstvnicima EP koncipirani tako da se posle njih mnogo ne govori u javnosti.

„Ovo je ipak neka vrsta međunarodnih pregovora i oni imaju neke zakonitosti, nije uobičajeno ulaziti u detalje“, rekao je Jeremić pred sastanak koji je u zgradi EU na Novom Beogradu počeo u 13 sati. Za kasnije danas (u 15h) zakazan je i razgovor predstavnika EP sa pokretom Dveri.

„Mi smo ovde jer je bojkot prethodinih izbora bio uspešan, deo političkih organizacija iz opozicije dao je reč i održao reč…Nije održivo stanje parlamenta bez opozicije bar na evropskom kontinentu“, rekao je Jeremić za N1.

Ocenio je i da je uloga evropskih posrednika ključna i da daje međunarodni element ovom procesu.

Na pitanje na čemu će danas insitirati na sastanku, Jeremić je rekao:

„Kakva je situacija u medijima, na koji način se zloupotrebljavaju državni resursi u izbornom procesu i pre izbornog procesa mislim da je sve više manje poznato našoj javnosti i evroparlamentarcima. Oni se bave godinama odnosima u regionu i Srbiji i mislim da nije nikakva novost za njih što smo se našli da razgovaramo“, rekao je Jeremić.

Ističe da je ono što bi bilo važno zaključiti u ovom, kako ga je nazvao, „pripremnom ročištu“ jer dijalog tek počinje u junu – utvrditi format pregovora, način na koji će se implementirati dogovoreno, kao i da li će se pregovarati na osnovu teksta koji će se naći na stolu ili ne.

Jeremić je ukazao da je ogromna razlika između pregovora na osnovu teksta i „pričaonica“ kakve su zabeležene u prošlosti.

„Narodna stranka predočila je evroparlamentarcima nacrt dokumenta koji bi mogao biti kao baza za tekstualne pregovore vlasti i opozicije“, rekao je Jeremić i naglasio da tokom današnjeg razgovora neće mnogo pažnje posvetiti konkrektnim problemima, pošto razgovori traju samo 60 minuta.

„Trudićemo se da se proces uredi i uzme oblik ozbiljnog međunarodnog procesa“, rekao je Jeremić.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare