Jeremić u debati sa Petkovićem: Po svaku cenu sprečiti ulazak Kosova u UN

Vesti 17. nov 202210:57 9 komentara
Aleksandra Petrović/Nova.rs (arhiva)

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je na Kosovu složen trenutak i da treba biti solidaran sa Srbima na Kosovu, dok je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković situaciju okarakterisao kao mirnu, ali napetu i neizvesnu.

Jeremić je u debati sa Petkovićem na Radio-televiziji Srbije rekao da smireno treba sačekati 21. novembar, dok je Petković istakao da je situacija na ivici krize koju vuče kosovski premijer Aljbin Kurti svojim protivpravnim odlukama o preregistraciji.

Pročitajte još

Jeremić je ocenio da je dobro što su Srbi napustili institucije na Kosovu i da ne treba učestvovati na izborima, ali da sve zavisi od ambicije zapadnih zemalja da Kosovo uđe u UN.

Petković je istakao da su u vreme kada je Jeremić bio deo vlasti, 2011. godine uvedene kosovske lične karte i prihvaćene „RKS“ tablice – „tablice lažne države Kosovo“ i da je tada uvedeno da statusno neutralne tablice traju pet godina.

On je dodao da je u vreme kada je Jeremić činio vlast izmeštena rasprava o Kosovu iz Ujedinjenih nacija, što je bio najgori mogući postupak.

Jeremić je istakao da od toga da se raspravlja sa Petkovićem Srbi na Kosovu nemaju koristi i da treba pokazati jedinstvo.

Predsednik Narodne stranke je naglasio da se ne sme dozvoliti i da se po svaku cenu mora sprečiti ulazak Kosova u UN, jer je to merilo da li svet neku zajednicu vidi kao državu ili ne i naveo Tajvan, za koji je rekao da i pored sve američke pomoći nije u UN.

Jeremić je dodao da je hiljaditi put ponovljena laž da je vlast čiji je bio deo premestila dijalog iz UN u Evropsku uniju i pitao kako, ako je to tako, Rusija i Kina i dalje imaju pravo veta po pitanju statusa.

On je ponovio da predsednik države treba da pošalje pisma u Peking i Moskvu da bi stavili veto na status Kosova u UN, a da se posle može razgovarati o mogućim predlozima.

Petković je Jeremiću poručio da danas u UN 105 država ne priznaje Kosovo, 83 priznaje, a pet ima zamrznut status, a da je u vreme kada je Jeremić bio u vlasti 117 država priznavalo Kosovo, dok sadašnja vlast „u sefu“ ima još devet nota o povlačenju priznanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare