Jeremić: U četvrtak sastanak sa Đilasom, nadam se sporazumu o kandidatu

Vesti 26. jan 202220:27 > 20:31 74 komentara
N1

"Postoji šansa za dobar rezultat. Postoji šansa za pobedu. Ono što možemo da uradimo je da tu šansu uništimo. A to ćemo uraditi ukoliko dođemo do raskola. Nećemo dozvoliti da dođe do raskola i da se pocepa opozicija", izjavio je u emisiji "Iza Vesti" predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. On je potvrdio da će sutra doći do sastanka na kome će prisustvovati on i predsednik SSP Dragan Đilas, i izrazio je nadu da će se postići sporazum o zajedničkom kandidatu opozicije za predstojeće predsedničke izbore 3. aprila.

„Narodna stranka ima koalicioni sporazum sa Strankom slobode i pravde, Demokratskom strankom i drugim političkim organizacijama, i sporazum kaže da ćemo odlučiti konsenzusom i kandidovaćemo zajedničkog kandidata za predsednika Republike. To ćemo i učiniti, u dogovoru sa našim koalicionim partnerima“, rekao je Jeremić.

Ponovio je da bi najbolji kandidat za predsednika bio onaj koji ima najviše šanse da pobedi Aleksandra Vučića.

„Mi smo zajedno odlučili da napravimo dva nezavisna istraživanja, sa istim pitanjima, istom metodologijom i da ispitujemo šest njih, od kojih su se svi složili da budu ‘izmereni’. Da se pokaže šta narod misli i šta građani misle ko bi bio najbolji kandidat“, kaže on i potvrđuje da je jedno od dva istraživanja radio Đorđe Vukadinović.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, sutra će se „ukrstiti“ rezultati ta dva istraživanja i videće se njihovi rezultati.

Otkriva da su kandidati o kojima su se radila istraživanja Miroslav Aleksić, Zdravko Ponoš, Marinika Tepić, Miodrag Zec, Dejan Šoškić i Boža Prelević.

„Svi kandidati stoje prilično dobro, i koga god budemo izabrali, biće dobar kandidat“, kazao je predsednik Narodne stranke.

On je potvrdio da su rezultati istraživanja Zdravka Ponoša i Miroslava Aleksića skoro izjednačeni, kao i da je nakon kandidature Ponoša od strane SSP-a u Narodnoj stranci „bilo jakih reakcija“.

„Mi nećemo napraviti nijedan korak koji bi za svoju posledicu mogao imati raskol u opoziciji. Ako dođe do raskola u opoziciji dva meseca pred izbore, tada pobeda nad ovim režimom neće biti moguća. A odgovornost će biti na onima koji su razbili koaliciju“, tvrdi Jeremić i dodaje da će njegova stranka ostati dosledna koalicionom sporazumu.

N1

Nada se da će na sutrašnjem sastanku sa ostalim koalicionim saveznicima, među kojima će biti i Dragan Đilas, biti postignut kompromis.

„Ne verujem da će na tom sastanku biti doneta konačna odluka, jer niko iz Narodne stranke nije razgovarao sa nekim od kandidata o kojima ćemo govoriti sutra“, kazao je Jeremić.

Ocenio je da nije dobro što se u javnosti diskutuje o razlikama u opoziciji, dok se „važne stvari dešavaju i prolaze ispod radara“.

Kao jednu od tih važnih stvari“ je naveo Uredbu Vlade o ukidanju prostornog plana za projekat Jadar i pojasnio da je ona „napisana očigledno namerno da je neustavna“.

Pojasnio je da je član četiri te uredbe neustavan.

„Vlada je namerno donela neustavnu uredbu. Ako odete na sajt Vlade i vidite koje su sve uredbe donete na istoj sednici, vidite da sve uredbe imaju zadnju tačku da ‘ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja’, sem uredbe o Rio Tintu. Posle trećeg aprila uredba o Rio Tintu ide na Ustavni sud i on će oboriti uredbu, a Vlada Srbije će da krši ruke i da kaže: ‘Mi imamo nezavisno sudstvo’. Ovo je dokaz da Vlada Srbije radi ruku pod ruku sa Rio Tintom“, istakao je Jeremić.

Napominje da neće dozvoliti da njegov lični odnos prema Zdravku Ponošu „stane na put ostvarenju zajedničkog cilja“, odnosno pobedi nad Aleksandrom Vučićem.

„Ukoliko se dogovorimo da je to najbolje rešenje, mogli bi da prihvatimo bilo koga od tih šest koji su navedeni… Treba da budemo jedinstveni. Treba da pređemo preko stvari koje su bile u prošlosti. Treba da pogledamo jedni druge u oči i da vidimo kako je najbolje da idemo zajednički napred. Najbolje bi bilo da se dogovorimo iza zatvorebnih vrata o zajedničkom kandidatu za predsednika i zajedničkom kandidatu za gradonačelnika“, rekao je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare