Jeremić: Sukob u SNS režirana predstava čiji je ishod unapred poznat

Vesti 17. maj 202111:54 36 komentara
vuk jeremić
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je, povodom sukoba u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, da se radi o režiranoj predstavi čiji je ishod unapred poznat.

„Podseća sve to na staljinističke čistke. Na takav način su se izjašnjavali organi Komunističke partije Sovjetskog saveza dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, kada je Staljin ‘čistio’ partiju. Isto su se izjašnjavale lokalne ćelije, a centralni organi sprovodili odluke. U SNS-u, koja ima faraonističko uređenje, biće onako kako odluči predsednik stranke, a ovo je jedna predstava čiji je motiv da se javnosti predstavi da se odluke donose drugačije“, rekao je Jeremić za kragujevački portal Glas Šumadije.

Jeremić je dodao da je gotovo deset godina potpuna moć koncentrisana u rukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da građani ne žive bolje i postaje sve jasnije u kojem bi pravcu trebalo da pogledaju kada krenu da traže krivca.

„Građani su otvoreniji nego ranije, ogorčeniji su nego ranije. Svakog dana sam u drugom delu Srbije jer Narodna stranka mnogo polaže na kreiranje organizacije na terenu. Ne samo u velikim gradovima, već u svim mestima u Srbiji“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da je Evropska unija zna da je Srbija „diktatura centralnoazijskog tipa“, i da dobro poznaje diktatora i zna šta su mu slabe tačke, na šta je spreman, koliko je ekonomskih i političkih ustupaka spreman da napravi.

„On je za njih poznata veličina. I takav im trenutno odgovara“, rekao je Jeremić.

„Dok mi ne stvorimo kritičnu masu nezadovoljstva na organizovan način, ovakva vrsta gledanja Evrope teško će se promeniti. Kada mi budemo pružili otpor, organizovan, smislen, sa višim stepenom izgleda na uspeh nego što to ovog trenutka može da deluje, promeniće se i stav evropskih činilaca“, rekao je Jeremić.

Izraelce od ambasade u Jerusalimu više interesuju nekretnine u Beogradu

Na pitanje o takozvanom vašingtonskom sporazumu kojim je predviđeno izmeštanje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, Jeremić je odgovorio da ne misli da će ambasada biti premeštena, i dodao da to ne očekuju ni Izrael ni Amerikanci.

„Mi smo se tim činom javnog obavezivanja bespovratno obrukali, i više nije bitno da li će se to zaista sprovesti u delo. Izrael je mnogo pragmatičniji po tom pitanju, dobili su izgovor da posle mnogo godina konačno priznaju Kosovo, i baš ih briga da li ćemo stvarno da prebacimo ambasadu u Jerusalim. Mnogo im je važnije da nastave da se bave poslovima nekretnina u Beogradu“, zaključio je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare