Jeremić: Šta god mislio o Đilasu, sarađivaćemo, upitni Ćutini motivi

Vesti 10. jun. 202120:44 > 21:1736 komentara
Podeli:
Izvor: N1

"Ko god se iz opozicije odluči da nastupi na izborima bez ikakve koordinacije sa drugima, skoncentrisan na neki svoj individualni ili partijski interes, napraviće medveđu uslugu ideji da u Srbiji dođe do promena u bliskoj budućnosti... Kakvo god da mi je mišljenje o Draganu Đilasu, ne držim da je on iracionalna osoba i očekujem da ćemo sarađivati u budućnosti...", navodi u intervjuu za Nova.rs Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Na pitanje da li bi, ako se odluči da izađe na sledeće izbore, bilo dobro da opozicija na te izbore izađe zajedno ili više kolona, Jeremić kaže da „Svaka vrsta teoretisanja na temu formata izlaska na izbore stvara pogrešan utisak da ćemo na njih izaći sigurno“.

povezano

„Narodna stranka je tu vrlo principijelna. Bili smo prvi koji su doneli odluku o bojkotu. Dali smo reč narodu da nećemo biti statisti u Vučićevoj predstavi i tu smo reč održali, bez obzira na cenu. Svojim nepomirljivim stavom smo značajno doprineli tome da i drugi ostanu pri bojkotu, što je očigledno donelo rezultat. Danas se razgovara o prevremenim izborima isključivo zato što je bojkot uspeo“, rekao je Jeremić.

Upitan da li očekuje bilo kakve promene na dijalogu opozicije i vlasti, kaže:

„Ako ostanemo čvrsti u svom nastupu, postoji šansa da prinudimo vlast da napravi određene ustupke. Ne želim da lansiram u zvezde očekivanja, jer sve i da se postigne dogovor, veliko je pitanje da li će on biti ispoštovan. Zbog toga je ključno angažovanje evropskih posrednika, ne samo u fazi dijaloga, već i sprovođenja u delo njegovih eventualnih zaključaka. Ukoliko bude došlo do realnog pomaka na bolje, učestvovaćemo na izborima. U suprotnom nećemo“.

A da li može da zamisli zajednički izlazak na izbore sa Draganom Đilasom?

„Skoro svaki dan sam na putu po Srbiji i razgovaram sa ljudima, o svemu i svačemu. Ljudi se obično otvore kada me prepoznaju, često to potraje i satima, na pijaci, šetalištu, ispred opštine. Govore mi šta ih muči, daju savete… Postavljaju mi more pitanja, ali skoro nijedno od njih se ne odnosi na moj odnos sa Đilasom ili nekim drugim iz opozicije. Ta fascinacija ličnim odnosima političara postoji samo u okviru političke klase, kao i u medijima koji prate politiku. To retko koga od običnog sveta zanima. Kada u javnosti pričamo jedni o drugima, šaljemo poruku da smo opsednuti sobom, odvojeni od realnog života“, navodi Jeremić.

On je ocenio i da će ko god se iz opozicije odluči da nastupi bez ikakve koordinacije sa drugima, jureći neki svoj individualni ili partijski interes, napraviti medveđu uslugu ideji da u Srbiji do promena dođe u bliskoj budućnosti.

„Ja verujem da su promene moguće, doduše kroz ‘dvokarak’. U prvom koraku bi trebalo značajno narušiti monolitnost i percepciju nepobedivosti ovog sistema, a nakon toga će brzo uslediti i drugi, pobednički. Ako hoćemo da taj prvi korak bude u ovom izbornom ciklusu, svaki racionalan čovek bi zaključio da treba da nastupimo na koordinisan način. Kakvo god da mi je mišljenje o Draganu Đilasu, ne držim da je on iracionalna osoba. Verujem da ćemo sarađivati u budućnosti“, rekao je lider NS za Nova.rs.

„Vlast će podsticati ljude poput Ćute da kritikuju opoziciju“

Jeremić je rekao i da će vlast sa približavanjem izbora „kroz režimske medije“ početi da u prvi plan gura građanske i aktivističke pokrete kao glasnogovornike poruke da su „svi isti“ i koji će uglavnom kritikovati opoziciju, u čemu se „trenutno ističe“ ekološki aktivista Aleksandar Jovanović, zvani Ćuta, saopšteno je iz ove stranke.

„Motivi takvih igrača su u najmanju ruku upitni. Ne slažem se sa Ćutinim mišljenjem da smo svi isti. Nismo“, rekao je Jeremić.

Na konstataciju da je Jovanović „jedan od aktivista u borbi protiv mini hidroelektrana“, Jeremić je uzvratio da „ima utisak da je Jovanović još agilniji u borbi protiv opozicije“.

Komentari

Vaš komentar