Jeremić: Normalizacija moguća i bez priznavanja nezavisnosti Kosova

Vesti 26. mar 202109:46 20 komentara
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se "može i mora" pronaći način za normalizaciju života svih žitelja regiona, uključujući i za one koji žive na teritoriji Kosova, kao i da članstvo Prištine u UN "nije preduslov za tu normalnost", saopštila je ta partija.

„Ako se u Srbiji promene prilike, verujem da ćemo moći da normalizujemo život u regionu i bez priznavanja nezavisnosti takozvanog Kosova“, rekao je Jeremić na predavanju „UN, Srbija i kosovsko pitanje“ koje je održao na Univerzitetu u Osaki, čiji su koorganizatori bili Globalna mirovna asocijacija Japana i kancelarija Akademskog saveta UN u Tokiju.

Povezane vesti:

„Ako neko insistira da je priznavanje Kosova preduslov za normalizaciju života, onda ćemo se naći u zamrznutom konfliktu. Od toga je mnogo bolje da zajedno radimo i napredujemo“, dodao je Jeremić.

Jeremić je, upitan o mogućnosti da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, odgovorio da je po njegovom mišljenju „taj korak nemoguć“.

„Srbija trenutno nije u naročito povoljnoj situaciji, ali ne zbog nerešenog pitanja Kosova, već zbog gotovo potpune suspenzije demokratskog poretka u zemlji. Mi, nažalost, više nismo demokratska država. Pored Belorusije, jedina smo zemlja u Evropi bez opozicije u parlamentu“, dodao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da je jedan od razloga zbog kojih je Srbija „skliznula u sadašnju diktaturu“ između ostalog i to što su „naši prijatelji na Zapadu 2008. godine priznali jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova i time zadali težak udarac tadašnjoj demokratskoj vlasti u Beogradu“.

Upitan o mogućnosti da problem Kosova bude rešen razmenom teritorije, Jeremić je odgovorio da bi takvo rešenje bilo izuzetno opasno zbog „domino efekta“ u regionu i da bi posledice toga mogli da trpe pre svega Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

„Ja podržavam punu normalizaciju životnih prilika na Balkanu, ali bez priznavanja Kosova kao nezavisne države. Mislim da naša generacija može da postigne taj cilj“, rekao je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare